2016. február 19., péntek

If you have a garden and a library...Biztosan ti is sokszor találkoztatok már ezzel az idézettel. Jön a tavasz, mehetünk végre ki a szabadba, indulhat a kertészkedés, így arra gondoltam, körülnézek a világban: van-e, ahol a kettő (ti. a könyvtár és a kertészkedés) találkozik. S persze, hogy van:

A neten való szörfözés során, a kertészeti szakkönyvek kiállításán túl, elsőként, természetesen, a klasszikus, egy-egy ismertebb könyvtárhoz kötődő (botanikus) kertekre bukkanunk. Ilyen pl. a kaliforniai Huntington Library gyönyörű japán kertje 

Sok helyen felismerték már azonban a kertészkedés közösségépítő erejét is: számos amerikai közkönyvtár mellett alakítanak ki közösségi kerteket könyvtári programként, a könyvtárosok hívására, közreműködésével. A könyvtári kertek létrehozásához pályázati forrás is rendelkezésre áll az USA-ban, a National Gardening Association pedig szakmai segítséget nyújt az elinduláshoz (http://www.librarygardens.org/).

Számos könyvtári kert létrehozása, ápolása kötődik a gyerekekhez:

San Francisco-ban például, amellett, hogy kellemes kikapcsolódás a gyerekeknek a kertészkedés (és ezen a könyvtári programon végre megengedett koszosnak lenni), nem titkolt oktatási céllal tanítják meg a gyereknek a kertművelés csínját-bínját, a növények ültetését, ápolását, azt, hogy hogyan kerül az étel az asztalra.


A Village of Plain City könyvtár Ohio-ban 8-12 éveseknek kertészklubot is indított, ami, persze, nem csak a kertészkedésről szól. Mint a neve is mutatja: GRUBS = GRrowing minds, Unearthing information, and becoming Backyard Scientists, a klubtagoknak közben fejlődik a szellemük, új tudást, ismereteket fedeznek fel, s közben lassan "hátsó kerti kis tudósokká" is válnak.


A kertészkedéssel kapcsolatos könyvtári programok számos további jó kezdeményezéssel kiegészíthetők (előadásokkal az egészséges étkezésről, közös főzéssel stb.), s közösségépítő erejük megkérdőjelezhetetlen. Sőt, akár új hobbit, esetleg szakmát is adhatunk egy-egy ember kezébe kezdeményezésünkkel...

Ismer valaki hasonló jó kezdeményezést itthon?
Village of Plain City, Ohio


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése