2016. február 16., kedd

Model Programme for Public Libraries


Jó ideje igyekszem nyomon követni a "Model Programme for Public Libraries"elnevezésű dán projektet és eredményeit, s mivel rendkívül inspirálónak találom, amit a dán kollégák csinálnak, mostantól kisebb-nagyobb posztokban igyekszem megosztani veletek.


A program alapja, kiindulási pontja a digitalizáció és az individualizáció társadalomra gyakorolt hatása volt. Az, hogy a közkönyvtáraknak egy megváltozott társadalmi és technológiai környezetben egy minden eddiginél differenciáltabb felhasználói kör igényeit és szükségleteit kell(ene) kielégíteniük.

Természetesen, nincs EGY recept arra, hogy hogyan válaszoljon egy könyvtár ezekre a kihívásokra, vagy hogy milyen egy jó közkönyvtár. De ha az adott könyvtár által (ki)szolgált település és közösség jellemzőiből, viselkedéséből, elvárásaiból indulunk ki, ha tereinket ezen igények és szükségletek lehető legmagasabb szintű kiszolgálásának igényével alakítjuk, ha a könyvtári térelrendezést a közösségre szabott tevékenységek határozzák meg, nagyot biztosan nem hibázunk.

A projekt 2012 végén indult a Danish Agency for Culture és a Realdania támogatásával. Célja egy olyan web alapú katalógus és eszközgyűjtemény létrehozása volt, amely segíti az együttműködést és a kommunikációt a könyvtárépítésben, a könyvtárak átalakításában részt vevő felek (könyvtárosok, építészek, dizájnerek, a stakeholderek és a felhasználók) között. A nyitó konferencián mintegy 150 polgármester, kultúrpolitikus, könyvtárvezető és műszaki szakember vett részt.

A projekt során feltérképezték, mely dán településeken folynak vagy várhatók könyvtárépítések/könyvtár-átalakítások (47 település), s az együttműködésre jelentkező települések (40) közül kisorsoltak hármat (Billund, Sønderborg, Thisted), ahol ún. dizájn-workshopokat tartottak. A workshopok célja az volt, hogy a lehető legtöbb szempontból körbejárják, feltérképezzék, megbeszéljék, milyen helyi adottságok, igények, szükségletek és elvárások szerint hogyan érdemes az új könyvtári épületet/teret kialakítani. A résztvevők a helyi kultúrpolitika irányítói, az önkormányzatok műszaki és kulturális szakemberei, könyvtárosok, építészek, belső építészek, lakberendezők stb. voltak.

A workshopok eredményeire épített ún. inspirációs katalógus - sok-sok képpel és rövid szövegekkel - 2013 szeptemberétől érhető el a neten. Nem az a célja, hogy egy minden részletre kiterjedő tervezési és kivitelezési útmutatót adjon a könyvtárvezetők kezébe. Sokkal inkább az, hogy inspiráljon, ötletet adjon, gondolatokat, problémákat vessen fel, s bemutassa a legjobb gyakorlatokat - nem csak Dániából.

A honlapon bőségesen találunk olvasnivalót a valódi igények és szükségletek felmérésétől az új közkönyvtári funkciókkal és az egyes könyvtári terekkel kapcsolatos kihívásokig. A részletesen bemutatott esettanulmányok pedig új utakra indíthatják gondolkodásunkat saját könyvtárunkkal kapcsolatban is.

Jó böngészést kívánok!


(Folytatjuk!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése