2016. március 15., kedd

11 mondat, amit okos ember soha nem mond a munkahelyén

Ez most nem könyvtár, de olyan általános érvényű, s annyi igazság van benne, hogy úgy gondoltam, megosztom veletek.

1) Ez nem fair. Persze, hogy nem az, ki mondta, hogy az? Ha nem akarod, hogy naivnak vagy éretlennek tartsanak, hagyd ki a mondataidból a személyes interpretációt. Ragaszkodj a tényekhez, légy konstruktív és együttműködő.

2) Mindig így csináltuk. Hányszor halljuk, ugye?! De a dolgok változnak, neked is változnod kell. S mindig van egy jobb megoldás.

3) Nem probléma. Ha valaki megkér valamire, s te így válaszolsz, talán épp az ellenkezőjét fogják gondolni: azt, hogy tehernek érzed a feladatot. Mondd inkább azt, persze, szívesen.

4) Azt hiszem… / Lehet, hogy butaság, de… / Kérdezhetek valami furcsát? Azt ilyen bevezető félmondatok azonnal erodálják a hitelességed, még akkor is, ha valami szuper ötlettel jössz elő utána. Bizonytalanságot, önbizalomhiányt tükröznek, mintha már előre bocsánatot kérnél. Ki bízhatna meg benned jobban, mint te magad?

5) Egy perc és kész! Csak akkor használd, ha tényleg 60 mp alatt megcsinálod! Máskülönben a helyzetet, a feladatot és önmagad is degradálod, vagy olyan képet festesz magadról, hogy elkapkodod a végrehajtást.

6) Megpróbálom. Sajnos, ez is önbizalomhiányt tükröz. Felejtsd el és bízz a képességeidben, felkészültségedben. (S ha szükséges, ne szégyellj segítséget kérni!)

7) X.Y. lusta/inkompetens/f..kalap. Ha tényleg az, mindenki tudja, vagy hamar kiderül. Miért épp te kezdenéd el terjeszteni? Ne ezzel akarj kitűnni! Ha pedig nem az, téged fognak annak tartani...

8) Nincs benne a munkaköri leírásomban. Igen, sokszor kapunk ilyen feladatot. De meg kell csinálni, ha erre kérnek. Más kérdés, hogy egy egészséges szervezetben, egy normális főnök-beosztott viszonyban utána meg lehet beszélni a dolgot és a kereteket. De addig is, első a feladat! Különben úgy könyvelnek el, mint aki a legkisebb erőfeszítést sem hajlandó megtenni a csapatért, a szervezetért, a célért. Ezt pedig ki szeretné?

9) Nem az én hibám. / Nem én csináltam. / Nem tehetek róla. Soha nem tanácsos elhárítani vagy másra hárítani a felelősséget. Ha bármilyen csekély közöd is volt ahhoz, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, vállald. Ne magyarázkodj, helyette szorítkozz a tényekre, a valós történésekre. A konklúzió levonása nem a te feladatod. Ha elkezdesz másra mutogatni, könnyen hiteltelenné és megbízhatatlanná válhatsz.

10) Nem tudom megcsinálni. Dehogynem! De ha mégis ezt mondod, azzal valójában azt fejezed ki, nem akarod, nem fogod. Ha pedig tényleg nem tudod (akár külső pl. beteg a gyerek, akár belső ok miatt, pl. nem rendelkezel a szükséges tudással), keress alternatív megoldási lehetőséget és/vagy kérj segítséget. Mindig van megoldás!

11) Utálom ezt a munkát. / Utálok itt dolgozni. Ez már a vég, minden szempontból. Ideje új munkát keresni, mielőtt az utcán találod magad. Mert ilyen negatív (hozzáállású) munkatársra sehol sincs szükség.

Készült Travis Bradberry "11 Things Smart People Won't Say At Work" című összeállítása alapján. Forbes, 2015. szeptember 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése