2016. március 24., csütörtök

Makerspace , avagy alkotóműhely a könyvtárban

Ebben a posztban folytatom a makerspace témát: a The Atlantic folyóirat egy friss cikke és a washingtoni közkönyvtár (mint best practice) kapcsán tovább szélesítjük a makerspace, a könyvtári alkotóműhely hazai megvalósításának lehetőségeit. 


Deborah Fallows, a cikk szerzője szerint, ha megkérdeznénk Benjamin Franklin politikus-feltalálót (akinek a nevéhez az első kölcsönkönyvtár közel 300 évvel ezelőtti létrehozása is fűződik), melyik amerikai közintézményt keresné fel szívesen, a válasz biztosan a közkönyvtár lenne, s annak is a makerspace része. Az ok pedig az, hogy Franklin a könyvtárat kísérletei színhelyéül használta, vagyis ugyanazt tette, amit ma oly sokan az amerikai közkönyvtárakban: a rendelkezésre álló eszközök és technológiák segítségével kísérleteznek, alkotnak, fejlesztenek, valami újat hoznak létre. Ennek helye pedig az előző poszt olvasói számára már oly jól ismert makerspace, vagyis könyvtári alkotóhely, műhely.

Az első modern kori könyvtári alkotóműhely kb. öt évvel ezelőtt jött létre a New York állambeli Fayetteville Free Library-ban. Lauren Smedley, a közeli Syracuse Egyetem könyvtár szakos hallgatója javaslatára a könyvtár beszerzett egy 3D nyomtatót, s ezzel létrejött az első, ma makerspace-ként ismert könyvtári műhely. Ma Fayetteville mintegy 230 négyzetméter alapterületű ún. Fab Lab-je (Fab Lab = Fabrication Lab, vagyis gyártólabor) már egy kamaszoknak kialakított Kreatív Műhelyt (Creation Lab) és egy, a legkisebbeknek szánt Kis Ezermester (Little Maker) részt is tartalmaz. 

A washingtoni Martin Luther King Jr. Memorial Library-ben öt különböző alkotóműhely várja a felhasználókat: a Digital Commons, a Dream Lab, a Fab Lab, a Studio Lab és a Memory Lab.

Digital Commons, Martin Luther King Jr. Memorial Library, Washington D.C
A Digital Commons 70 számítógépével nem egy szimpla számítógépterem: a gépeken olyan, kreatív alkotásra szolgáló szoftvereket is találnak a felhasználók, mint az Adobe Creative Suit; olyan eszközökhöz is hozzáférhetnek, mint az Espresso Book Machine, vagyis egy integrált könyvkiadó szerkezet, amely nyomtat, fűz és köt (l. a kis képet); s tehetik mindezt olyan környezetben, amely a közös tevékenység mellett a kreativitást és az innovációt ösztönzi. (További képek a Pinteresten.)Espresso Book Machine


A Dream Lab egy olyan közösségi hely, ahol kisebb (akár induló) cégek, csoportok vagy egyének ad hoc kialakuló csoportjai közösen álmodozhatnak, ötletelhetnek, feltalálhatnak, alkothatnak - s ehhez csak a könyvtár beiratkozott olvasóinak kell lenniük, illetve havonta legalább 1 órát valamilyen, az információs technológiához és/vagy a digitális írástudáshoz kapcsolódó közösségi tevékenységet kell végezniük.


Szerszámok, szuperragasztó, ezermester kézikönyvek a FabLab-ben

A Fab Lab gyártóműhely - kötelező betanítás után - minden (13 évesnél idősebb) korosztály számára elérhetővé teszi olyan eszközök használatát, mint a lézer szkenner és a lézer vágó, a 3D nyomtató (8 db érhető el, az egyik Kevin Spacey-ről van elnevezve...), az ún. Computer Numerically Controlled, vagyis programozható mikroszámító-gépet is tartalmazó szerszámgépek vagy a DIWire, ami, ha jól értem, egy dróthajlító, egy fémek megmunkálására alkalmas új, a 3D technológiát alkalmazó berendezés.
Memory Lab


A szintén valamennyi (de 13 évesnél idősebb) korosztály számára elérhető AV stúdió, a Studio Lab három fő része egy digitális műhely, egy hangstúdió és egy produkciós stúdió. 

A Memory Lab-ben a könyvtárhasználók házi videóikat, VHS és hangkazettáikat, családi fényképeiket, vagy akár régi floppy lemezeiket is digitalizálhatják, s elsajátíthatják a digitalizálás és digitális megőrzés ismereteit is. 

Ajánlom figyelmetekbe a washingtoni közkönyvtár alkotóműhelyeiről készült rövid filmet is:A könyvtári alkotóműhelyek művészeti kezdeményezések, közösségi alkotások színhelyei is. Különleges példája ennek a Tenley Frienship Library Walking as Drawing projektje, melynek keretében egy szombat délután 45 percen keresztül gyalogoltak együtt a könyvtárhasználó lakosok egy GPS alkalmazással rendelkező mobiltelefonnal vagy egy nyomtatott térképpel a kezükben, amelyekkel rögzítették az útvonalukat, s amely rajzát később egy digitális műalkotássá transzformálták. Közben pedig felfedezték lakóhelyüket, közterületeiket, s egymást... (Videó)

Felhasznált források:
The DC Public Library' New "Memory Lab" Lets You Digitize Old Photos and Videos
The digital age is forcing libraries to change. Here's what that looks like

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése