2016. március 31., csütörtök

Mi történik az Egyesült Királyságban?

Az elmúlt napokban valóságos dömping volt a sajtóban a brit könyvtárügyet, a könyvtárbezárásokat érintő cikkekből. A következő bejegyzésekben igyekszem összefoglalni a legfontosabb írásokat.

A sort a BBC nyitotta március 29-én a következő hírrel: közel 8.000 könyvtárosi állás szűnt meg az elmúlt 6 évben. Ugyanebben az időszakban mintegy 15.500 önkéntes kezdte meg munkáját könyvtárban, s összesen 343 könyvtárat bezártak. Alan Gibbons gyermekkönyv író szerint a brit közkönyvtári rendszer a valaha volt legnagyobb válságát éli.

A BBC 207 önkormányzattól szerzett adatai szerint az elmúlt 6 évben megszüntetett 343 könyvtár közül 132 mobil és 207 "normál" könyvtár volt (további négy egyéb típus, pl. egy házhoz szállítási szolgáltatás). A bezárt könyvtárak száma lényegesen nagyobb, mint az a kormányzati kommunikációban megjelenik (110). Ebben az évben még további 111 könyvtár megszüntetése várható.

A fizetett könyvtári alkalmazottak száma 31.877 főről (2010) 24.044 főre esett (2016), ami 25%-os csökkenést jelent. Gibbons hozzátette: a nyitvatartási órák is és a gyűjtemények is jelentősen lecsökkentek. Az önkéntesek már nem pusztán helyettesítik a könyvtárosokat, hanem felváltották őket, ami a szolgáltatások kiüresedését okozta.

Ian Anstice, a szabadidejében a Public Libraries News c. honlapot működtető könyvtáros szerint a bezárások példa nélküliek. Szerinte az önkormányzatok hamar rájöttek arra, milyen népszerűtlen a lakosság körében a könyvtárak megszüntetése, így egyéb, kevésbé nyilvánvaló, a szolgáltatásokat mégis jelentősen megnyirbáló intézkedéseket hoztak: csökkentették a nyitvatartási órák számát, a dokumentum-beszerzésre fordítható összeget, az üzemeltetésre fordítható forrásokat és a könyvtárosok számát. Bármelyik megoldásról legyen is szó, mindenképpen káros: még a könyvtárak iránt egyébként lojális felhasználók is elpártolnak az egyre gyengülő szolgáltatások miatt. "Könyvtári rendszerünk valaha világszerte irigység tárgya volt; ami ma történik, intő jel kollégáinknak a világ minden táján." (A BBC azt is megvizsgálta, hogy változtak a könyvtárhasználati szokások: szinte mindenhol csökkent a kölcsönzések száma, s a könyvtári számítógép-használat is - l. a források között.)

A fenntartók azzal védekeznek, hogy az őket is sújtó költségvetési megszorítások miatt elengedhetetlenek voltak a változások, hogy a legkevésbé használt, alacsony forgalmú könyvtárakat zárták be, s hogy az önkéntesek szerepe, feladatai, s azok mértéke könyvtárról könyvtárra változnak. (A bezárt könyvtárak száma és a menesztett könyvtárosok száma is országrészenként, megyénként változik.) Ugyanakkor azt ígérik, mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy a helyi közösségek érdekében a legjobb döntést hozzák meg.

Elizabeth Elford, a könyvtárvezetők társaságának tagja szerint elkerülhetetlen, hogy kevesebb közkönyvtár legyen a jövőben, de azok, amelyek megmaradnak, sokkal jobbak és innovatívabbak lesznek, s a könyvtárosaik mindent megtesznek azért, hogy a felhasználók igényeit kielégítsék. A kulturális minisztérium szóvivője is kifejezte annak szükségességét, hogy a könyvtárak - mint a helyi közösségek sarokkövei és a társadalom építőkövei - innovatívak legyenek. A kormány segíti a könyvtárak megújulását, modernizációját, például a wifi elérhetővé tételével (már több, mint 1100 könyvtár élvezheti ennek előnyeit), s a Libraries Task Force segítségével keresik a megoldást, a könyvtárak új küldetését, feladatait a helyi közösségek életében.

A cikkek sorát másnap az Independent folytatta A könyvtárak bezárása egy kiváló módja annak, hogy a legszegényebbeket szegénységben, tehetetlenségben hagyjuk című írásával. Én is ezzel fogom folytatni...

Forrás: Libraries lose a quarter of staff as hundreds close
Kapcsolódó cikkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése