2016. március 29., kedd

Planet - plan and net(work)

"MZ/X jelkezz!"
Kicsit mézgagézás, nem?

A világ lenyűgöző könyvtárait és könyvtári tereit bemutató "rovatunkba" ezúttal tokiói Seikei Egyetem Könyvtáráról (knowledge hub) hoztam képeket.

Már a bejáratnál, felnézve a 2006-ban épült, öt emeletes épület üveghomlokzatára, látszik, hogy odabent a nyitott terek és a természetes fény játékának a szellemet is frissítő megoldásaival fogunk találkozni.

De ami építészetileg és hatásában is egyedülállóvá teszi ezt az egyetemi könyvtárat, az az öt lebegő tanulószoba/tárgyaló, amely a 3., 4. és 5. emeleten, illetve azok között található, s amelyeket nem véletlenül neveznek bolygóknak. Az angol név, Planet, kettős jelentéssel is bír: egyrészt, természetesen, az építmények égitest, bolygó jellegére utal, másrészt pedig a plan and net(work) kifejezést is magában rejti, kifejezve e speciális tanulóterek közösségi, csoportmunkát támogató funkcióját.

A pilléreken nyugvó üvegdómokat az egyes emeletekről vékony hidakon lehet megközelíteni.

  

A szobákban tárgyalóasztal, székek, tábla, flipchart, monitor várja a közös tanulásra, alkotásra várókat.

Vicces (vagy éppen kifejező?), hogy az egyéni tanulásra kínált kutatóhely mennyire ötlettelen, sivár a közösségi tanulótérhez képest.


Az egyes emeleteket egyébként funkcionális megközelítéssel alakították ki: az első emeleten kaptak helyet a számítógépek és a kávézó, a másodikon pedig az épület főbejárata és a kölcsönző/tájékoztató pult. A negyediken található a médiaterem. Az öt emelet szabadpolcain összesen mintegy 550.000 könyvet helyeztek el, a polcok körül az ablakok mellett 266 egyéni kutatóasztal várja a diákokat. Két földalatti emeleten pedig automatizált raktárhelyiségek működnek.

A könyvtárat szinte minden cikk a jövő egyetemi könyvtáraként emlegeti, amely futurisztikus tereivel  és különleges megoldásaival az inspirációt, a közösségi munkát, az együttműködést, a párbeszédet, az interakciót támogatja, segíti. 

Források és további képek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése