2016. március 1., kedd

Programozás, kódolás a könyvtárban


Hát, ez a hír nagyon szívemhez szóló, személyes érintettség okán is. 8 éves kisfiam, aki egészen pici korától nagy Lego-rajongó, s szerencsére egyéb képességeknek sincs híján, néhány hete a Logiscool egyik központjába jár, ahol hetente 1x1,5 órában PROGRAMOZÁST és ROBOTIKÁT tanul. Másodikosként.
smile hangulatjel
Most, kezdőként ehhez a Lego WeDo-t használják, mind a cikkben említett, indianai (nem, nem a lengyelországi Varsóról van szó) könyvtárban is: előbb építenek, aztán összerakják a megépített játékot mozgató, irányító programot. Játék és élvezetes tanulás egyben. Imádják a gyerekek!

Tudtátok, hogy az USA-ban már kiszámolták, hogy 2020-ra 1,4 millió programozói állás fog keletkezni, s ehhez mindösszesen 400 ezer programozót tudnak addig kiképezni? Azaz több mint háromszoros túlkereslet lesz programozókra! Hogy enyhítsék valamelyest a helyzetet, elindították a Code.org oldalt (magyarul is elérhető), aminek az a célja, hogy mindenki megtanuljon kódolni. Legalább egy kicsit.

A világon néhány olyan ország van, ahol a programozás az iskolai tananyag része, külön tantárgy (Észtország pl. ilyen). S amíg ez nem lesz így nálunk sem, addig miért ne lehetnének a közkönyvtárak a kódolás-tanulás/tanítás helyszínei. Ugye?

(Legyen ez itt a reklám helye: kit érdekel még a téma, annak ajánlom figyelmébe a Forbes magazin decemberi számának KÓD különszámát. Hihetetlen inspiráló.)

Forrás: Legos and coding come together at Warsaw Public Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése