2016. április 21., csütörtök

Közösségi terek építészete


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban április 19-én tartott, 3i - Informálni, integrálni, inspirálni. Közkönyvtárak a XXI. században című szakmai konferencia egyik legizgalmasabb előadását Lévai Tamás építész tartotta. A Közösségi terek építészete c. előadás központi témája az inverz építészeti gondolkodásmód és annak könyvtári alkalmazása volt.

"Felvetésem szerint olyan inverz gondolkodásmód szükséges az építészeti tervezés során, mely az üres térrel, mint a közösség színterével, játékterével foglalkozik, ahol a keretet adó építészet másodlagos szerepű. A társadalmi igények gyors változása mint elsődleges szerep okán ennek a keretnek ráadásul időben változékonynak, tehát élőnek kell lennie!"

Lévai Tamás példaként bemutatta az általa vezetett Tarka építészeti stúdió tervét, amelyet a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonjához készítettek 2010-ben. A pavilon "főszereplője" a Gömböc volt, egy magyar találmány, az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Az építész lényegében e köré emelt egy olyan különleges építményt, amely képes volt naponta több ezer, ezt a magyar matematikai találmányt megcsodálni érkező látogatót fogadni.

"Látványos nagykiállítás vagy bemutatók helyett a Gömböc működését hangsúlyozzák a pavilon dinamikusan mozgó elemei. A térbe függesztett, különböző mélységbe ereszkedő fahasábok egyszersmind hangszerként is működnek: a 600 mozgó hangdoboz egyedülálló élményt teremt. A pavilon belsejét természetes fény világítja meg nappal." (Forrás: hg.hu)


Térbe függesztett fahasábok (és további képek itt)

A Tarka Kft. 2012-ben indult az új Helsinki Központi Könyvtár nemzetközi tervpályázatán is, amelyen pályázatukat 544 résztvevő között - az első és két harmadik díj mellett másik négy pályaművel együtt - dicsérettel jutalmazták, a következő indoklással:

"Dicséret illeti a tervet kivételes megközelítése, sűrű tömegformálása miatt, mely mindazonáltal jól alkalmazkodik a helyszínhez. Négyszögletes és négyzetes elemekből felépülő tömör főtömeg határolja a közteret, melyet az építési helyszín másik szegletében emelkedő önálló kubus érzékeny módon keretez."  (Forrás: épiteszforum.hu)

Az építészeti pályázat kiírásában a következő cél fogalmazódott meg: "Az új Központi Könyvtár sokkal több lesz mint egy hagyományos könyvtár. Egy olyan dinamikus entitás lesz, amely fizikai terekből, technológiából, könyvtári gyűjteményekből, személyzetből, együttműködő partnerekből és felhasználókból áll össze. A cél egy vibráló és funkcionálisan sokszínű találkozóhely létrehozása, az irodalom olyan háza, amelyben a felhasználó áll a középpontban."

Lévaiék tervének alapkoncepcióját a természeti alkotóelemek, a fény, a hang és az élő növényzet alakították. "A fényből építkező falak súlytalanságot, könnyedséget kölcsönöznek a tömegeknek, áttetszőségük a nap különböző szakaszaiban folyamatosan változó, falevélszerű élő rétegeket képeznek. A falak a fehér aerogel anyagnak köszönhetően nem válnak rideggé, mint ahogy az az üveg sötétedése esetén tapasztalható, inkább a könyvpapír lapjaihoz hasonlatos áttetsző, befelé forduló lombot képeznek, megidézve a könyvek bensőséges világát."A nagy, egybenyitott tereket bútorozással kialakított szigetek törik meg, csendesebb tereket, térrészeket is létrehozva így a könyvtárban.


A tetőkert a tudás kertjét, a kontempláció nyugodt helyszínét biztosítja a tervben.


A belső térben, rámpák ölelésében található fa ágai a tudás kertjének szimbolikus elágazásai. A fatörzsek függőleges közlekedőként meghatározzák az anyagmozgatást, s a külső szállítás és tárolás is ehhez a maghoz kapcsolódik. A belső tér bútorozásának fő szempontja a flexibilitás volt, ennek megfelelően a mobil válaszfalak, bútorok könnyű szerkezetűek, fa-textil kialakításúak, újrahasznosítható anyagokból.

Az új, 10 ezer négyzetméter alapterületű könyvtár egyébként 2017-re készül el, Finnország függetlenségének centenáriumára, s így fog kinézni:


Lévai Tamás szerint, ami a FSZEK 3i szlogenje a közkönyvtárak számára, az a játék és kontempláció szavakkal fejezhető ki az építészetben.

A konferencia végén az építész és a szervező is megerősítette: folytatjuk! Hiszen rengeteg megbeszélnivalónk lenne még.

Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése