2016. április 26., kedd

"Meg kell menteni a könyvtárakat!" Folytatódnak a könyvtárbezárások az Egyesült Királyságban...

Tíz napos ülősztrájk ért véget, miután
bejelentették, újravizsgálják a
könyvtárak bezárásának tervét Lambethben

Ezt mondja közel 30 ezer brit, aki válaszolt a Money Saving Expert online kérdésére. A válaszolók a következő állítások közül választhattak: 1) Soha nem járok könyvtárba és nem gondolom, hogy erre kellene költeni a közpénzt. 2) Nincs könyvtár a közelemben, de ez nem is nagyon érdekel. 3) Gyakran járok könyvtárba és fontosnak tartom, hogy megmentsük őket. 4) Soha nem járok könyvtárba, de azt gondolom, fontos, hogy megmentsük őket. 

A válaszadók 89%-a - függetlenül, hogy könyvtártag vagy sem - gondolja úgy, hogy meg kell menteni a könyvtárakat. Korosztályi bontásban: a 65+ évesek 92%-a, az 50-64 évesek 89%-a, a 35-49 évesek 89%-a, 25-34 évesek 85%-a és a 25 év alattiak 7%-a gondolkodik így.

A válaszadónak mindössze 6%-a választotta az első opciót (Soha nem járok könyvtárba és nem gondolom, hogy erre kellene költeni a közpénzt.), de legtöbben (17%) a 25 év alatti korosztályból kattintott erre az állításra.

Nock Poole, a My Library by Right (Jogom van a könyvtáramhoz) kampányt meghirdető CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) ügyvezetője szerint a felmérés eredménye óriási közösségi összefogást jelez a könyvtárak érdekében. "Még azok is, akik nem rendszeres könyvtárhasználók, érzik, hogy a könyvtár alapvető fontosságú a közösség életében. (...) Követeljük, hogy a nemzeti és helyi hatóságok vonjanak be bennünket a döntésekbe, hagyják abba az azonnali, hirtelen döntések meghozatalát, s biztosítsák, hogy a lakosok a jövőben is hozzáférhessenek a könyvtári szolgáltatásokhoz."

Közben folytatódnak a könyvtárbezárások:

A dél-londoni Lambeth vezetése például a Carnegie és Minet könyvtárakat "egészséges élet-központként" tervezi újranyitni jövőre, mire a helyi lakosok, neves írók közreműködésével, ülősztrájkba kezdtek.  A sztrájk hatására az önkormányzat visszavonulót fújt és a tervek felülvizsgálatát ígérte.

A könyvtárbezárások érintik az iskolai könyvtári szolgáltatásokat is. Dorsetben például nyár végén megszüntetik a "financiálisan már nem életképes" szolgáltatásokat, amelyeket jelenleg 73 iskola vesz igénybe. A dokumentumokat a megye 33 más könyvtárába, illetve iskolákba helyezik át. A döntést 254 iskolával való konzultáció után hozták meg - mondja az önkormányzat. A konzultációs megkeresésre 35 iskola válaszolt...

North-Somersetben, takarékosságból, az önkormányzati épületekben helyezik el a könyvtárakat. Hampshire-ben pedig még a főleg nyugdíjasok által igénybe vett mobil könyvtári szolgáltatásokat is megnyirbálják: a könyvtárbusz útja több települést nem érint majd júniustól.

Források:
Saving libraries from cuts is crucial, say UK readers in survey
Dorset school library service scrapped
Libraries and children's centres could be located under one roof as part of council cash saving plan
Pensioner hits out at decision to end mobile library services across Hampshire

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése