2016. április 3., vasárnap

Új nemzeti könyvtár épül Izraelben


2019 végére készül el az új nemzeti könyvtár Jeruzsálemben. Lesz benne kulturális központ, galéria, 450 fős előadóterem, s természetesen, olvasótermek. A Knessettel szemben épülő multifunkcionális épület költségeit 200 millió dollárra becsülik, a számlákat részben az izraeli kormány, részben pedig magánbefektetők fizetik.

Az izraeli nemzeti könyvtárat 1892-ben alapították Jeruzsálemben, 400 évvel a zsidók Spanyolországból való kiűzetését követően. Ezért is nevezték először Isaac Abrabanel Library-nek, emléket állítva a szefárd közösség vezetőjének. A jeruzsálemi könyvtár létrehozása Joseph Chaimowitz orvos, könyvgyűjtő álma volt, aki 8800 kötetes ajándékával alapozta meg az új nemzeti könyvtár gyűjteményét. A könyvtár 1925-ben a Héber Egyetem egyik campus-ára költözött, s Jewish National and Hebrew University Library néven működött tovább. Gyűjteményét az 1948-as háborút követően a város számos más gyűjteményében helyezték el, s csak 1960-ban került vissza az egyetemre, az újonnan létesült Givat Ram campus-ra (ma Edmond Safra Campus). Használói főleg egyetemi oktatók, hallgatók és kutatók voltak - a világ minden tájáról.

Egy új, szélesebb felhasználói réteg számára elérhető, dokumentumokat és szolgáltatásokat kínáló könyvtár és könyvtárépület megépítésének gondolata az 1990-es évek elején merült fel. A projekt kitalálására létrejött egy bizottság, amely alapelvként mondta ki, hogy 1) az új könyvtárnak nem szabad semmilyen egyetemhez kötődnie, 2) alapfeladata a zsidó néphez, Izraelhez és Izrael földjéhez kapcsolódó tudás, örökség és gyűjtése, megőrzése, s elérhetővé tétele. Ezt a gondolatot 2007-ben a Nemzeti Könyvtári Törvénybe is belefoglalták.

Az új, 34.000 négyzetméteres könyvtárépületet a basel-i Herzog & de Meuron építészeti műhely tervezte, melynek legismertebb alkotása a 2008-as Pekingi Olimpia madárfészek formájú stadionja. Az új létesítmény fele a föld alatt, fele a föld felett lesz, s a természetes fény fogja uralni.

A zsidó és izraeli dokumentumok, könyvek fényképek, kéziratok és újságok mellett jelentős a könyvtár iszlám gyűjteményei is, s Isaac Newton kéziratait is itt őrzik. Annak érdekében, hogy e kincsek évtizedek múlva is használhatók legyenek, a digitalizált gyűjteményt az Ex Libris cég által kifejlesztett Rosetta Preservation rendszerben dolgozzák fel.

Az új multifunkcionális épület könyvtári, kulturális és oktatási feladatokat is ellát majd. "Valódi közösséget kívánunk teremteni a használóinkból" - mondta az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón Aviad Stollmann, a könyvtár gyűjteményfejlesztésért felelős vezetője. Ezt szolgálják majd az épületben helyet kapó kávézó és éttermek is. Oren Weinberg, a nemzeti könyvtár igazgatója szerint fő céljuk a kreatív emberek könyvtárba csábítása, akik képesek arra, hogy a múlt inspirációi alapján jövőt építsenek.

Forrás
További képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése