2016. április 24., vasárnap

Vasútállomásból könyvtár és kulturális központ


Rumia, egy 47 ezer lakosú város Lengyelország északi részén, 2014 szeptemberében egy új, multifunkciós kulturális központot kapott, a Stacja Kultura-t. Az új létesítmény vasútállomás, közkönyvtár és kulturális központ egyben.

A régi vasútállomás könyvárként való újjáélesztése jelentősen megnövelte a város könyvtárhasználóinak számát: míg 2013-ban a lakosság 16%-a volt csak könyvtártag, 2016-ra ez a szám 26%-ra emelkedett - nyilvánvalóan az új, kellemes környezet miatt. A Kulturális Állomás 2016-ban elnyerte az Amerikai Könyvtárosegyesület (ALA) könyvtári belsőépítészeti dizájn pályázatának egyik díját, ez évben egyetlen európai könyvtárként.

Az 1500 négyzetméteres épület 80%-át foglalja el a könyvtár, amely a gdanski Sikora Wnętrza építészeti stúdió munkája. A fekete és vörös részletek a régi vasútállomás infrastruktúráját, az állomást és a vonatokat idézik fel, még a könyvespolcok is a vasúti sínekre hasonlítanak.

A háromszintes könyvtár közvetlenül kapcsolódik az állomás váróterméhez és kávézójához. Az utasok, vonatukra várakozva, kölcsönözhetnek, internetezhetnek vagy olvashatnak újságokat is, anélkül, hogy el kellene hagyniuk az épületet.

A modern könyvtár költségeit a lengyel Kulturális Minisztérium által létrehozott, az olvasást és a könyvtárakat támogató The Book Institute állta.

Forrás és további képek: A railway station turned into a modern library and cultural center
A 2016 Library Interior Design Awards további díjazottjai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése