2016. május 6., péntek

Újrahasznosított bevásárlóközpont = könyvtár

60 év után, 2011. november 23-án bezárt a McAllen Public Library (Texas, USA), hogy decemberben új helyre költözzön: egy 11.400 négyzetméter alapterületű, egyszintes, volt bevásárlóközpont-épületbe. Ezzel az USA legnagyobb alapterületű, 2,5 futballpályányi méretű, egyszintes könyvtára lett.

Amikor a helyi Walmart elhagyta a várost, az önkormányzat számára fel volt adva a lecke: mit csináljon az óriási, elhagyott bevásárlóközpont-épülettel. Felismerve, hogy a legolcsóbb és a legzöldebb épület az, ami már áll (ergo nem kell a bontásra és egy új építésre költeni), a városvezetők úgy döntöttek, lebontás helyett újrahasznosítják. Így kapott helyet a régi üzletközpontban a városi könyvtár.

Az elhagyott épület
A fő kihívás a dizájnerek számára egy funkcionális, rugalmas elrendezésű könyvtár kialakítása volt az extra méretű épületben. A fehérre festett falakból és műszaki berendezésekből, oszlopokból, csövekből álló belsőt egy színes, a felhasználók és a könyvtárosok számára is élhető, használható térré kellett alakítaniuk. Ehhez először meghatározták a közösségi helyiségek, a gyerekkönyvtár, a felnőtt szolgáltatások és a személyzeti részek elhelyezését: ezeket a téglalap alapú terület negyedeibe telepítették.

A felhasználók eligazodását a térben két fő elem segíti: egy fa álmennyezet, amely a bejárattól indul és középen ketté osztja a teret, a másik pedig egy narancs színű központi szolgáltatási terület, amely a másik irányban metszi ketté a területet, illetve a gyerek- és felnőtt részeket.

A két meghatározó színű és textúrájú elemen kívül a könyvtár fő funkcionális területei alapvetően fehér és fekete színűek, ezt egészítik ki az egyes tereket és funkciókat azonosító színes részletek.
McAllen sok ezer költöző madár és rovar Észak- és Dél-Amerika közti útvonalában fekszik. Ezt alapul véve a dizájn alapkoncepcióját a mozgás, a vándorlás határozza meg: a formák, az anyagok, a színek, padlótól a mennyezetig, mind e téma köré szerveződnek. A másik meghatározó dizájn elem a McAllen-völgyben élő növények, állatok sokasága.
A rendelkezésre álló terület méretén túl a másik kihívás a könyvtár használóinak rendkívül heterogén összetétele volt. McAllenben nagyon sok mexikói bevándorló él, akik számára meg kellett találni a könyvtár spanyol nyelvű gyűjteményének legjobb helyét, s azt is biztosítani kellett, hogy a sokszor angolul nem vagy alig tudó felhasználók is el tudjanak igazodni a könyvtárban.

A megnyitást követően az előző év azonos időszakához képest huszonháromszorosára nőtt a regisztrált felhasználók száma, ami messzemenően visszaigazolta a városvezetés és a könyvtárvezetés döntésének helyességét. S a használók száma folyamatosan növekszik. "Nincs tér és nincs szolgáltatás, amely ne lenne használva." - mondja a könyvtár vezetője.

Összehasonlításképpen:



A tervezésnél nagy figyelmet fordítottak a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra is. A könyvtár autóval, tömegközlekedéssel, kerékpárral és gyalogosan is jól megközelíthető. A bevásárlóközpont melletti régi parkoló nagy részét parkosították, s korszerűsítették az épület vízellátását és szennyvízelvezető rendszerét is. A belső terület 75%-át borító szőnyegek 60-80%-ban újrahasznosított anyagból készültek, könnyen tisztíthatók, ragasztó nélkül rögzítettek, szükség esetén könnyen cserélhetők, élettartamuk végén pedig újrahasznosíthatók. A székek is 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készültek, maguk is újrahasznosíthatók. A beépített technológiák és műszaki megoldások, illetve a beépített automatikus érzékelő/vezérlő rendszer révén pedig mintegy 30%-os energiamegtakarítást sikerült elérni.



A McAllen Public Library az elmúlt években díjak sokaságát nyerte, köztük az American Institute of Architects (AIA) "Honor Award for Interior Architecture" nevű belsőépítészeti díját. Leanne Larson, a könyvtárbelsőért felelős MS&R dizájnere szerint a bevásárlóközpont-épületek könyvtári hasznosítása azért működhet, mert jó helyen vannak, könnyű megközelíteni őket, parkolási lehetőséggel rendelkeznek, jól látható a bejáratuk, területük, belső szerkezetük pedig átlátható, jól tagolható, ami miatt könnyen könyvtárrá alakíthatók.



Fotók:
McAllen Main Library / MSR Design

Források:
McAllen Main Library
Brosúra a könyvtár rendezvényi, közösségi szolgáltatásairól
Adatok, információk, videók az építkezésről és a megvalósításról

További példák a bevásárlóközpontok könyvtárként történő hasznosítására:
Repurposing Retail

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése