2016. május 22., vasárnap

Zöld tetőt kap a vancouveri könyvtár központi épülete

A 2018-ra elkészülő 15,5 millió dolláros beruházás keretében két emelettel bővítik a kanadai könyvtárat: a most a helyi önkormányzat által használt két legfelső emeleten olvasótermeket és közösségi helyiségeket alakítanak ki, mintegy 3700 négyzetméterrel bővítve így a könyvtár alapterületét.
Image: Vancouver Public Library / Vancity Buzz composite photo
A 7. emeleten egy 77 férőhelyes színháztermet, egy kiállítótermet és közösségi helyiségeket alakítanak ki, a nyolcadikon pedig egy nagy, csendes (!) olvasótermet. Ami eddig nem volt az épületben. Pedig Sandra Singh könyvtárvezető szerint, bármilyen furcsán is hangzik, ezt keresik a legtöbben a könyvtárban. Ugyanezen az emeleten két nagy teraszt is kialakítanak, ahol az olvasók levegőzni, vagy akár ebédelni tudnak.
Az épület tetején létrehoznak egy közel 750 négyzetméteres "közparkot" is, amely egyéni munkára, közös tevékenységekre éppúgy alkalmas lesz, mint arra, hogy valaki kiszabaduljon kicsit a város forgatagából. A zöldben a könyvtárosok különböző programokat is szerveznek majd. A zöldterülethez egy kb. ugyanekkora fedett terület is tartozik majd többféle funkciójú közösségi terekkel.


Az átalakítás költségeinek egy részét (9 millió dollárt) a város, másik részét a Vancouver Public Library Foundation állja. A későbbiekben a városi levéltár is az épületben kap majd helyet. A könyvtárosok szeretnék majd bővíteni a gyerekkönyvtárat is, amely elérte befogadási kapacitása felső határát - az épület 1995-ös átadása óta (az építkezésről adatok itt találhatók) megsokszorozódott a belvárosban lakó gyerekes családok száma, akik lelkes használói a könyvtárnak.

Singh elmondása szerint a könyvtár fejlesztése tulajdonképpen egy folyamatos tevékenység, legutóbb - 2015-ben - egy közel 700 négyzetméteres közösségi inspirációs helyiséget alakítottak ki a harmadikon digitális hangstúdióval, videó rögzítő berendezéssel, zöld vászon (green screen) technológiával, analóg-digitális átalakítóval, síkágyas szkennerekkel, s mintegy tucatnyi számítógéppel, rajtuk a legmodernebb szövegszerkesztő programokkal.

Forrás és képek
A könyvtár honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése