2016. július 11., hétfő

International Librarians Network - az eszköz egy jó szakmai beszélgetéshez


Szakmánk nemzetközi történései, a különböző országok könyvtárai, könyvtárosai vagy könyvtárügye iránt érdeklődő, a legfrissebb trendekről vagy a világ másik felén élő kollégákat éppen foglalkoztató kérdésekről tájékozódni szerető/vágyó kollégák figyelmébe ajánlom az International Librarians Network (ILN) elnevezésű programot.

Az ILN egy ausztráliai székhelyű, non-profit, önkéntes alapon szerveződő mentor program, amely négy éve működik, s amelynek immár magyar résztvevői is vannak rendszeresen. Célja, hogy segítse a könyvtárosokat és a könyvtárak iránt érdeklődőket abban, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsenek, illetve, hogy az őket érintő, érdeklő szakmai témákat nemzetközi szinten vitassák meg.

Az ILN  2016 tavaszán elnyerte az amerikai könyvtártudományi szaklap, a Library Journal rangos “Mover and Shaker” elismerését. A lap 2016. március 15-ei számában 54 olyan jeles szakember listáját tette közzé, akik a lap véleménye szerint a legtöbbet, s kimagasló színvonalon tesznek a könyvtárakért, a könyvtárak jövőjéért. Az ILN és alapítói, az ausztrál Kate Byrne, Alyson Dalby és Clare McKenzie a könyvtáros szakmai iránti elkötelezettségükért és a könyvtárosok közösségének építésében játszott kiemelkedő munkájukért kapták a rangos elismerést.

A programban való részvételre évente kétszer, 4 hónapos ciklusokban van lehetőség: az ILN meghirdeti a programot, s az érdeklődők pedig egy egyszerű jelentkezési lap kitöltésével pályázhatnak. A jelentkezési lap néhány szakmai adat megadását is kéri, mint pl. a könyvtár típusa, ahol a jelentkező dolgozik; a szakmai tapasztalat években kifejezve, illetve a könyvtáros szakmán belüli részterület mint érdeklődési kör. A fenti adatok alapján a jelentkezőket az ILN központjában „összekötik egymással”, azaz mindenki kap egy partnert, akivel a program ideje alatt ismerkedik, eszmét cserél, beszélget majd - online.

A részvételhez ezt követően mindössze egy Internet-kapcsolatra van szükség, s arra, hogy a résztvevők legalább kéthetente egy-egy levelet váltsanak egymással az ILN központ által megadott témákban (vagy bármilyen más, szakmai témában, amely a feleket érdekli). Ilyenek voltak például korábban: könyvtártípusok az egyes országokban; munkavállalás más országban, kontinensen; könyvtárak a pop kultúrában; a szakmai fejlődés lehetőségei; utazó könyvtárak; élethosszig tartó olvasás támogatása; vezetés és marketing a könyvtárban stb.

Az egyes témákhoz való hozzászólásra az ILN egyéb fórumokon, felületeken is lehetőséget biztosít: honlapot, Facebook oldalt, Twitter és LinkedIn oldalt is működtet.

A programról sok hasznosat és érdekeset lehet megtudni ebből a rövid videóból is:Már lehet jelentkezni az ILN őszi szakmai beszélgetésében való részvételre, augusztus 7. a határidő.

Csak angol tudás, internet kapcsolat, némi idő és sok-sok kíváncsiság, érdeklődés és kapcsolatépítési vágy kell hozzá. Szívből ajánlom mindenkinek! Próbálják ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése