2016. augusztus 16., kedd

Az Év Közkönyvtára 2016

A Public Library of the Year díjat a 2016-ban a dániai Dokk1 nyerte.


2016. augusztus 15-én délután adták át az Év Közkönyvtára díjat a Dokk1-nek az IFLA éves konferenciája keretében Columbusban (Ohio), a Columbus Metropolitan Library főépületében.

A Dokk1 elnevezésű kulturális központot és lakossági szolgáltatást 2015 júniusában adták át Aarhus város kikötőjében. A könyvtár látogatóinak száma kilenc hónap alatt elérte az 1 millió főt.

Küldetésnyilatkozata szerint a Dokk1 célja, hogy egy rugalmas és dinamikus menedék, szent hely legyen mindazok számára, akik tudásra, inspirációra vagy személyes fejlődésre vágynak. Egy nyitott és hozzáférhető hely, amely működésével erősíti a demokráciát, támogatja a közösséget. Teret biztosít a szemlélődéshez, az elmélkedéshez és a tanuláshoz. Attraktív, intelligens és interaktív épülete ösztönzi a vágyat a tapasztalásra,  fejlődésre.


A könyvtár legfontosabb értékei:
- az állampolgár mint elsődleges szempont
- az élethosszig tartó tanulás és a közösség
- a sokféleség, az együttműködés és a hálózat
- a kultúra és élmények, tapasztalatok átadása
- az állampolgárok, a technológia és a tudás összekapcsolása
- a rugalmas és professzionális szervezet
- 100 év múlva is Aarhus város és a fenntarthatóság jelképe lenni

Az épület alapterülete 28 ezer négyzetméter, ebből 18 ezret foglal el a könyvtár és a lakossági szolgáltató rész. (A Citizens' Services szolgáltatás a közérdekű, közösségi, köz-szolgáltatások tárháza, kormányablak, ügyfélkapu, információs központ egyben.) Tervezésében, kialakításában a város lakosai, a könyvtár használói folyamatosan részt vehettek workshopok, nyári táborok, mesterkurzusok keretében. (Erről itt lehet bővebben olvasni.)


Mivel a könyvtár megálmodóinak egyik legfontosabb célja az volt, hogy a Dokk1 100 év múlva is álljon és működjön, számos, magától értetődő, egyébként talán mégsem szokványos szempontot is figyelembe vettek a tervezésnél. Ilyenek voltak a tulajdonképpen soha nem változó emberi szükségletek. Inspiráló, rugalmas, vonzó, jó akusztikájú terek, megfelelően szabályozott belső klímarendszer, jó megvilágítás, kellemes hőmérséklet, szép kilátás, flexibilis kialakítás és térrendezés, s minőség mindenben.

A felhasználók bevonásának egyik legszebb és legmarkánsabb eredménye a gyerek- és családi könyvtári rész kialakítása. A játék mint értékes tevékenység állt a tervezés középpontjában. A tér itt nem a hagyományos gyerekkönyvtár tere, hanem a közös (családi) tapasztalás, élmények inspiráló helyszíne.  A Gaming Street sokféle játékra nyújt lehetőséget, az olvasóteremmel szemközti Æsken (A Doboz) pedig az a hely, ahol lehet hangoskodni, hiszen hangszigetelt, s természetesen alkotásra is van lehetőség: BørneLab a kicsik,  a TweensLab a nagyobbak könyvtári alkotóműhelye, makerspace-e. A Kloden (Planéta) pedig az épület körül futó külső játszótér, amelynek nyugati oldalán egy nagy amerikai sas hívja a gyerekeket játékra.


A könyvtár gyűjteménye mintegy 350 ezer dokumentumból (könyvekből, e-könyvekből, folyóiratokból, hangzó dokumentumokból és játékokból) áll, a gyűjteményfejlesztést pedig alapvetően határozza meg a digitális médiumok beszerzése. 2015-ben a külcsönzések száma 3.7 millió volt, a könyvtárlátogatók száma 2.4 millió. (Vö. Aarhus lakóinak száma 310 ezer fő!) A könyvtár honlapját (www.aakb.dk) 1.7 millióan keresték fel tavaly. (Foto tour)

A Dokk1 több mint 70 NGO-val, civil szervezettel, oktatási intézménnyel, s már közintézménnyel kötött partneri megállapodást, amelyek keretében számtalan rendezvény, workshop, képzés stb. valósul meg nap mint nap a könyvtárban (hetente 35-45 különböző tevékenység!). 


A térkialakítás, térrendezés különlegessége, hogy sok olyan területet találunk az épületben, melynek nincs előre meghatározott funkciója: a bejáratnál lévő Torvet (Nyitott tér) ilyen például, amely kiállítások, rendezvények kiváló helyszíne rendszeresen. Az ilyen, ún. transzformatív terek, ha nincsenek egy-egy tevékenységhez, programhoz berendezve éppen, a pihenés, üldögélés, relaxálás helyei a látogatók számára.


Forrás és képek
A Dokk1 honlapja
További információ a jelölt könyvtárakról

2 megjegyzés: