2016. augusztus 2., kedd

Just. One. Book. Mert erre van szüksége a közösségnek


Mintegy 15 ezer könyv érkezett az elmúlt hetekben a világ minden tájáról az 1200 fős, hátrányos helyzetű kistelepülés, az észak-kaliforniai Greenville iskolai könyvtárának címére.

Noha 200 gyerek él az egykori bányavárosban, a könyvtár több mint 10 éve tulajdonképpen nem működik, mert sem új könyvek beszerzésére, sem személyzetre nincs pénz. Nyolc éve már kölcsönözni sem tudnak a gyerekek.

Ezt elégelte meg  Margaret Garcia helyi író, aki - az iskola és az ugyanabban az épületben működő Indian Valley Academy új vezetésének támogatását élvezve - a könyvtár újranyitása érdekében felhívást tett közzé blogján június elején, íróktól kérve könyveket és más dokumentumokat a könyvtárnak. Etnikailag sokszínű könyveket. Képregényeket. Nőkkel kapcsolatos könyveket. Tudományos könyveket. Filmeket, sorozatokat, zenét. Fontos emberek életrajzait. Verseket, klasszikusokat és kortárs írók műveit. "Mindent, ami megváltoztathatja egy fiatal ember életét."

"We need racially diverse books. We need graphic novels. We need women’s studies. We need science. We need series. We need film. We need comics. We need music. We need biographies of important people. Looking for Young Adult. Classics. We want zines! Contemporary. Poetry. Everything that would make a difference in a young person’s life. Writers send us YOUR BOOK." 

Garcia 13 éve él a városban, ahol az öngyilkosság és az alkoholizmus egyre nagyobb méreteket ölt. A megye 75%-át erdő borítja; az egyáltalán dolgozók 44%-a fakitermelésből élő állami alkalmazott. A lakosok 56%-a munkanélküli, vagy nem a számára megfelelő munkát végez. Az általános iskolába járó gyerekek 2/3-a jogosult ingyenes étkezésre. A természeti adottságoknak köszönhetően számos környezetvédelmi szervezet van azonban jelen a településen, amelyek lehetőségeikhez mérten támogatják az oktatást, s a gyakorlati képzést, a nagy számú biofarm segítségével. Valami tehát elindult, de ez nem elég. A cél, hogy a települést valahogy integrálják a 21. századba...

A felhívásra Ausztriából, Izraelből, Új-Zélandról, Hollandiából, Magyarországról és Ausztráliából is érkeztek könyvek, derült ki Garcia az abc10 News-nak adott interjújában.

Állandó személyzetre azonban továbbra sincs pénz, így egy könyvtáros, tanárok és szülők dolgoznak önkéntes munkában az adományozott könyvek nyilvántartásba vételén. "Könyvből már elég, amire még szükség van, az könyvespolcok és számítógépek" - mondja Garcia az interjúban.

Az alapgyűjtemény tehát összeállt, ami pedig még mindig hiányzik, azt egy kívánságlistában tették közzé az Amazonon. Azoknak pedig, akik szívesen vennének a könyvtárnak könyveket, megadták a legközelebbi könyvesbolt címét, ahol 20%-os kedvezményt is kaphatnak a projekt számára vásárlók.

A további adományokat, illetve azokat a könyveket, amelyekből több példány érkezett, a környék más kistelepüléseinek iskolai könyvtárai kapják.

Az új könyvtár augusztus 29-én, az új tanév első napján nyit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése