2016. szeptember 8., csütörtök

A mindent látó szem - Új könyvtár épül a kínai Tianjinben


A rotterdami székhelyű MVRDV cég bemutatta a kínai Tianjinban épülő, befejezéshez közeledő új könyvtárának terveit. A 34.200 négyzetméter alapterületű, egyenes vonalakkal határolt új Tianjin Binhai Library középpontjában egy ovális alakú átrium kap helyet, benne egy gömb alakú, tükrökkel borított auditóriummal. Az elképzelés szerint a gömb azt a hatást kelti, mintha egy nagy szem nézne át az üvegfalakon.


"A szem a könyvtár középpontja. Beleékelődik az épületbe és egy olyan teret alakít ki maga körül, ahol le lehet ülni, ahol olvasni lehet, amire fel lehet mászni és ahol egy organikus közösségi tér jöhet létre." - mondja Winy Maas, a cég egyik alapítója. "A szem az épület közepén 360 fokos körpanorámát biztosít az épület belsejére, megteremtve a szemlélődés, elmélkedés (fizikai és kognitív) lehetőségét."

A könyvek egy dombos vidéket időző, terasz jellegűen kialakított polcrendszeren kerülnek elhelyezésre. 

Az MVRDV a tianjini Urban Planning and Design Institute (TUPDI) intézettel közösen dolgozta ki a terveket. Tianjin a negyedik legnépesebb város Kínában. A könyvtár a városközponton kívül kap helyet, azzal a nem titkolt céllal, hogy a korábbi ipari terület és kikötő egy új kereskedelmi és városközponttá fejlődjön. 

Az öt emeletes épület oktatási programok, projektek számára is számos lehetőséget biztosít. Az auditórium mellett a földszinten kapnak helyet a gyerekeknek és időseknek kialakított olvasói terek is. Az első és a második emelet az olvasótermeké, míg a tárgyalók, irodák, audio helyiségek a negyedik és az ötödik szintet foglalják el. A raktárakat, az irattárat és a szolgálati helyiségeket a föld alatti szinten alakítják ki. 

A Tianjin Binhai Library várhatóan 2017 közepén nyílik meg.

Forrás és képek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése