2016. november 1., kedd

A jövő könyvtára - Thomas Frey jövőkutató szerint

A tervezettnél hosszabb szünet után jelentkezem újra egy izgalmas témával: 
milyen lesz a jövő könyvtára?

Thomas Frey jövőkutató “122 Things” you will be able to do in the library of the future that you can’t do today", azaz "122 olyan dolog, amit ma nem tehetsz meg egy könyvtárban, de a jövő könyvtárában igen" címmel írt cikket,  annak apropóján, hogy - új nemzeti könyvtáruk jövő évi megnyitása előtt - a görög nemzeti könyvtár munkatársaival beszélgetett a jövőről. E beszélgetés inspirálta Freyt arra, hogy összeállítson egy listát arról, mi jellemzi a jövő könyvtárát. 

Frey cikke bevezetőjében leszögezi, hogy teljességében, persze, egy könyvtárra sem lesz jellemző a lista, s hogy a rajta szereplő jellemzők az élet számos más aspektusát is érintik, de így, egyben láttatva mind, arra akarja ösztönözni a könyvtárosokat, hogy elgondolkozzanak intézményük, szakmájuk sok dimenziójú jelenén és jövőjén, s figyelembe vegyék mindezeket a szempontokat a jövő könyvtárainak tervezése során.


Frey abból indul ki, hogy az olyan technológiák, mint a chatbot (azaz olyan program, amely a mesterséges intelligencia kutatás, a természetes nyelvek feldolgozása és egyéb alkalmazott módszerek felhasználásával kommunikál, beszélget a felhasználóval - az angol "chatter robot", vagyis "beszélgető robot" szóból), a virtuális valóság (Virtual Reality - VR) és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence - AR) természetes módon megjelennek a könyvtárakban is. Ennek következtében pedig a könyvtári tevékenységek egyes közösségek, társadalmi csoportok és a köztük meglévő különbségek köré fognak épülni (vö. közösség-vezérelt könyvtár). 

Lényegében minden könyvtárnak egy tesztlaborrá kell válnia, mondja Frey, azaz új fejlesztéseket, eszközöket, tevékenységeket, megközelítéseket kell kipróbálnia annak érdekében, hogy lássa, mi vonzza a felhasználókat, mit szeretnek, mit szeretnének.

Hogyan írhatjuk le tehát a jövő könyvtárának "alaptermészetét", fő tulajdonságait? Frey szerint a jövő könyvtára bababarát, állatbarát, élelmiszer és étel-barát, sör-, bor- és alkoholbarát, eseménybarát, bulibarát (amely még catering céget is tud ajánlani, biztosítani), hajléktalan-barát, személyiség-barát és adatbarát, üzletbarát, alkalmi felhasználó-barát.

Létesítmény, berendezés szempontjából alkalmas: utazó kiállítások befogadására; privát találkozókra; "aerobic olvasásra", zuhanyozásra, ételkészítésre és felszolgálásra, (délutáni) pihenésre, személyes tárgyak megőrzésére, pénzküldésre vagy fizetésre, átutalásra.

Hagyományos információs archívumként rendelkezik a következőkkel: 
 1. Nyomtatott könyvek
 2. Digitális könyvek, 
 3. Audio könyvek
 4. Újságok
 5. Folyóiratok
 6. Zene
 7. Mozifilmek
 8. TV-műsorok
 9. Rádióműsorok
 10. Prezentációk
 11. Oktatóprogramok
 12. Hangzóanyagok (diszkek, kazetták, hangos könyvek és más formátumok)
 13. Térképek
 14. Mikroformátumok
 15. Videók (film, tévéműsor, DVD)
 16. Kották
 17. Fényképek, plakátok, rajzok, kisnyomtatványok
 18. Alkalmazások és mobil alkalmazások
 19. Közösségi média archívumok
 20. Műtárgyak

Nem hagyományos archívumként (hiszen a könyvtárak kötelező feladata a helyi közösség életének archiválása is) hozzáférést biztosít:
 1. A régió/település üzleti, gazdasági életének, történetének dokumentumaihoz
 2. A település iskoláiban végzettek névsoraihoz, tablóihoz, évkönyveihez
 3. A helyi infrastruktúra történetére vonatkozó dokumentumokhoz és emlékekhez (hidak, csatornák, vízvezetékek, iskolák, tűzoltó állomások stb.)
 4. A helyi közösségről készült fényképekhez
 5. A "település hangjaihoz" (az éves során készült hangfelvételek formájában)
 6. A közösséget ért kulturális hatások "idővonalához"
 7. Vészhelyzeti, biztonsági eszközök (pl. tartalék generátorok), szerkezetek, folyamatok leírásaihoz
 8. A települést és a közösséget érintő jogi ügyek dokumentumaihoz, jogszabályokhoz

A könyvtár mint „kereső-parancs központ"

Frey szerint a folyamatosan fejlődő keresési technológiáknak köszönhetően a jövőben így keresünk majd videót: Kérem az összes nyilvános felvételt Jane Doe-ról (átlagember), az 1980 és 2005 közötti időszakból, amikor az angliai Manchesterben élt. vagy Melyik a 20 legtöbbet nézett videó, amelynél a közönség azon nevet, hogy valaki épp egy fatális baleset következtében haldoklik? vagy Mi a Paramount Pictures 1978-ban forgatott alacsony költségvetésű filmjeinek 12 közös jellemzője? 

Elterjed a drónok használata is: a könyvtárak saját drón flottákkal fognak rendelkezni az olyan kérdések megválaszolásához, mint például, hogy A település mely részeit fenyegeti legkevésbé, hogy elöntse a víz árvíz esetén? De drón segíti majd a könyvtárost akkor is, ha a felhasználó 360 fokos panoráma képeket kér a településen az előző öt évben felállított három legfontosabb szoborról

A világ folyamatos demográfiai változásai következtében mind fontosabbá válnak a demográfiai jellegű keresések, amelyekhez egyre jobb eszközökre lesz szükség, különösen, ha olyan kérdéseket kell megválaszolnunk, mint például: A világ mely régiói hasonlítanak leginkább a kanadai Winnipeg-re éghajlati, demográfiai, politikai, oktatási, egészségügyi stb. szempontból? vagy Hogyan változtak évtizedről évtizedre az átlagos jövedelmi viszonyok Afrikában 1990 óta?

A keresőmotorok olyan komplex kérdések megválaszolását is lehetővé fogják tenni, mint például hogy Melyik filmben látható Harrison Ford kék pulóverben miközben rágózik? vagy Miért fontos ez a tárgy (fogjunk kézbe egy tárgyat)? vagy Mennyire vagyok híres a közösségemben a többiekhez képest? vagy Hogyan változott a kenyér receptje az elmúlt 300 évben?

A jövő keresései Frey szerint sokkal több attribútumra irányulnak majd, mint manapság. Egyszer képesek leszünk illatokra, ízekre, harmonikus rezgésekre, reflektivitásra, kémiai összetételre, textúrákra, viszkozitásra is keresni. El tudunk majd indítani olyan kereséseket, amelyek hasonlóságokra irányulnak: úgy néz ki, mint; olyan illatú, mint; olyan érzés, mint; olyan ízű, mint; úgy hangzik, mint stb.

A földgömbök a jövőben minden eddiginél pontosabb perspektíváját adják a Földnek. Lehetővé válik velük az óceáni szennyeződések útvonalának valós idejű megfigyelése; a hurrikánok útvonalának percről percre való nyomon követése vagy akár egy világkörüli út megtervezési szferikus perspektívából.


A jövő könyvtárának új attribútumai Frey szerint
 1. Könyvtári alkotóműhelyek (Maker Spaces): A könyvtárak egyre gyorsabban alakulnak át passzív, az információt csak fogyasztó látogatók helyéből aktív helyekké, ahol a látogatók alkotnak is: fazekasműhelyek jönnek létre a könyvtárban, filmet forgatnak a látogatók, hangfelvételeket készítenek, új tárgyakat hoznak létre 3D nyomtatókkal, ékszereket készítenek stb. A könyvtár mint kreatív hely minden eszközt, technológiát elérhetővé tesz, s minden támogatást megad a kreatív emberek számára ahhoz, hogy kreatívak legyenek, művészeti alkotásokat, zenét, játékokat, podcast-okat és webcast-okat, virtuális valóság-élményeket stb. hozzanak létre. 
 2. Mini színházak: Fontos, hogy legyenek olyan helyek, ahol az emberek közösen nézhetnek filmeket vagy épp élő közvetítéseket, koncerteket, játszhatnak videojátékokat, használhatnak olyan alkalmazásokat, mint a YouTube vagy a Facebook, s erre tökéletes hely a könyvtár.
 3. Webcast studios: A webtechnológia fejlődésével nincs már szükség stúdiókra az élő közvetítéshez, tökéletes lesz erre helyszínként a könyvtár - könyvbemutatókhoz, játék bemutatókhoz, alkalmazás bemutatókhoz, tanfolyam bemutatókhoz, chatbot bemutatókhoz, vagy éppen annak bemutatására, milyen volt az élet 50 évvel korábban.
 4. 3D nyomtatás: A jövő embere a könyvtárból kölcsönöz 3D nyomtatót, szkennert, részt vesz a könyvtár által szervezett, a használatukat oktató tanfolyamokon, alkotásaival elindul a könyvtár által meghirdetett kreatív dizájn pályázatokon, s ha problémája akad, segítségért is a könyvtároshoz fordul.
 5. Repülő drónok: A könyvtár drónokat is kölcsönöz majd, szimulátorokkal segíti használatuk elsajátítását, csináld magad típusú drón-építő tanfolyamokat és versenyeket szervez majd.
 6. Mesterséges intelligencia: a könyvtár workshopokat, versenyeket szervez a témában; segítségével monitorozza és előrejelzi látogatói használatot.
 7. Virtuális valóság (virtual reality – VR), kiterjesztett valóság (augmented reality – AR): mindkettő elterjed a jövő könyvtárában, amely hardvert és szoftvert kölcsönöz, s produkciós stúdiókat kínál az embereknek.
 8. A robotok és a robotika is megjelenik a könyvtárban: robotot lehet majd kölcsönözni, robotépítő workshopokat és robotika versenyeket szerveznek majd a könyvtárosok.
 9. Dolgok Internete (Internet of Things – IoT): Ahogy egyre több eszközünk kapcsolódik a világhálóhoz, egyre nagyobb szükség az eszközök kölcsönzési lehetőségére, IoT workshopokra, IoT versenyekre, IoT szakértők előadásaira – mindnek ideális helyszíne lehet a könyvtár.
 10. Eszköz archívum: Sokunknak vannak még régi floppy diszkjei, magnókazettái, s más olyan eszközei, amelyeket a mai kor berendezései már nem tudnak olvasni, használni, lejátszani. A könyvtárak lehetőséget kínálhatnak arra, hogy mikrofiche-eket olvassunk és nyomtassunk, hogy a régi 8”, 5.25” vagy 3.5” diszkjeink tartalmát újra olvashassuk vagy éppen a felhőbe feltölthessük, hogy a fotókat videóvá, a VHS kazettákat DVD-vé konvertáljuk, hogy digitalizáljuk és feljavítsuk régi fényképeinket, dokumentumainkat stb. 
 11. Globális könyvtári projektek: A jövő könyvtárában VR chat-szobákban beszélgethetünk a világ távoli pontjain élő kollégáinkkal, barátainkkal; kultúrákon átívelő könyvtárközi kölcsönzéseket kínálhatunk szolgáltatásként stb.
 12. Játékok, videojátékok: a jövő könyvtár játékversenyeket játéképítő workshopokat szervez, játékokat kölcsönöz, játékfejlesztőket hív meg előadásra, beszélgetésre.
 13. Új típusú létesítmények, terek, szolgáltatások: a jövő könyvtárában mini planetáriumok, robotikai történetmesélő központok (robotic storytelling centers), időkapszula szobák, drón-kölcsönző szolgáltatás, kisállat kölcsönző szolgáltatás, „találkozz a szakértővel” típusú programok, közösségi archívumok is lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése