2016. november 10., csütörtök

Könyvtárak mint turisztikai látványosságok


Három új skandináv könyvtárat emleget így a Business Insider Nordic újságírója: Helsinki és Osló új, még építés alatt álló közkönyvtárát és Aarhus tavaly megnyitott könyvtárát Dániában. 

A három könyvtár, jegyzi meg a szerző, sokkal több, mint könyvtár: igazi közösségi helyek és kulturális központok, sok-sok hellyel a gyerekek, a családok és a kreatív emberek számára. A gyönyörű dizájnnak, a mindenben bővelkedő szórakozási lehetőségeknek - zenei stúdióktól kezdve a 3D nyomtatókig - köszönhetően pedig igazi turisztikai látványosságok is lesznek.

1. Helsinki új "nappalija" a város fő kulturális központjában, a Töölö öbölben épül, s várhatóan 2018-ban nyílik meg. Lesz benne - a már szinte elmaradhatatlan 3D nyomtató mellett - színházterem és zenei stúdió is. A könyvtár, amely a Käännös (fordítás, fordulás, ív) nevet viseli, az ALA Architects tervei alapján készül, amelyhez az inspirációt az Aarhus Public Library adta.


A látogatók nyáron a könyvtár teraszán sütkérezhetnek a napsütésben...


... rossz idő esetén a belső tereket használhatják úgy, mintha otthonuk nappalijában olvasgatnának...


... legfelső emeleten pedig akár "kint a zöldben" is érezhetik magukat.2. Osló új közkönyvtára várhatóan 2019-ben nyílik meg az Atelier Oslo és a Lund Hagem Architects tervei alapján, amelynek vezérlő szempontja fenntarthatóság volt: az épület homlokzata olyan anyagból készül, ami a lehető legkevesebb hőveszteséget biztosítja. 

A hosszú távon való gondolkodás és a fenntarthatóság elve más tekintetben is meghatározó eleme a koncepciónak: az Oslóban egyre terjedő "slow-space" (lassú tér) mozgalom elveit követve az új könyvtár ad majd helyet a skót művész, Katie Paterson nevéhez fűződő Future Library elnevezésű 100 éves művészeti projektnek is. 

Facebook-bejegyzésem, 2015. július 21.

Az új oslói könyvtár a Bjørvika kikötőben épül.


Körülötte rengeteg nyitott tér lesz.3. A dán Dokk1 könyvtár, amely tavaly nyílt meg az Atelier Oslo és a Lund/Hagem építészeti stúdió tervei alapján, ma Skandinávia legnagyobb közkönyvtára, s 2016-ban az év közkönyvtárának is választották. Építészeti különlegessége a "gomba-mennyezet":


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése