2017. március 2., csütörtök

Designing Libraries

Egy rendkívül tartalmas, hasznos és inspiratív brit forrást ajánlok ezúttal olvasóim figyelmébe, a "Designing Libraries" oldalt. A portál 2004-ben jött létre a Museums, Libraries and Archives Council (MLA) pénzügyi támogatásával. Azóta non-profit alapon szolgálja a könyvtári közösség igényeit és szükségleteit. 

A honlap szerkesztői David Lindley, író, fordító, volt könyvtáros következő gondolatát választották mottójukká: "A library is a PLACE and a SPACE where I am FREE to be whatever I want to be and free to DISCOVER what I want to be the I didn’t KNOW I wanted to be.” Vagyis a könyvtár egy olyan hely és tér, ahol szabad vagyok, azt tehetem, amit akarok, felfedezhetem, mi akarok lenni, amit nem is tudtam, hogy akarok lenni.


http://www.designinglibraries.org.uk/

A honlap a könyvtárépületek, a könyvtári terek, a könyvtári dizájn ötleteinek, új megközelítéseinek, megvalósult példáinak tárháza. A példák az Egyesült Királyság és Írország legjobb gyakorlatait mutatják be, sok-sok fényképpel, amelyeket a brit és ír könyvtárosok közössége épít önkéntesen egy jól használható adatbázissá. 

A honlap adatbázisa egy folyamatosan elérhető, több szempontból kereshető is információs forrása a két ország új és újjáépített, átalakított könyvtárépületeinek. A példák közt keresni közvetlenül a könyvtárak neve alapján lehet, vagy ha nem egy konkrét intézményre, épületre vagyunk kíváncsiak, kereshetünk könyvtártípus, régió és megye, fenntartó vagy az épületek kora szerint is. Szűkíthetjük a keresést a könyvtárépület szintjeinek száma, a könyvtár által szolgált közösség mérete vagy hallgatói létszám alapján. Rákereshetünk ezen túl a könyvtár pontos méretére, vagy megnézhetjük az egy-egy dizájner, építész vagy építész iroda, egy kivitelező cég, vagy éppen beszállító nevéhez köthető épületeket, tereket is. Böngészhetünk az építkezés, kivitelezés költségei (tól, -ig) és a finanszírozó, támogató alapján is. Szűkíthetjük a keresést a könyvtár külső (pl. megosztott használatú épület) és belső (pl. biztonsági kérdések) adottságai, közmű-ellátottsága (pl. fűtés, vízhasználat), IT-felszereltsége (pl. RFID), speciális szolgáltatásai (pl. parkoló), illetve szaktudományhoz köthetősége alapján is. Keresési opció továbbá a raktár mérete, hogy nyert-e díjat a könyvtár, illetve, hogy mikor "nyúltak hozzá" legutóbb az épülethez, a térhez.


A brit és az ír könyvtárosok maguk adhatják hozzá a könyvtárukról készült fotóikat, leírásaikat az adatbázishoz.

A Featured libraries menüpont mögött esettanulmányokat, projektleírásokat találunk. 


A Resources menüpontra kattintva könyvtárakkal, könyvtári szervezetekkel és szakmai lapokkal kapcsolatos forrásokat, adatokat böngészgethetünk (About libraries); hasonló témájú és tartalmú oldalak, adatbázisok között válogathatunk (Related library design sites and image galleries és Resources for library design); a témába vágó cikkeket olvashatunk (Reimagining the library); a tervezéssel, építéssel, átalakítással kapcsolatos tanácsokat találunk (Essential Design Guidelines); vagy ingyenes grafikai tervek közül válogathatunk (Free graphic designs)

A honlap egyik legizgalmasabb része a Piactér (Marketplace), ahol a különböző szolgáltatókról, tervezőkről, cégekről tudhatunk meg mindenféle hasznosat.

http://www.designinglibraries.org.uk/index.asp?PageID=45


Jó böngészést, jó inspirálódást kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése