2017. augusztus 21., hétfő

IFLA highlights

A WLIC2017 ma reggeli első programján Gerald Leitner, az IFLA főtitkára és a szervezet projektfelelősei a nemzetközi szervezet legfontosabb és legújabb programjait, kezdeményezéseit ismertették. 

IFLA Global Vision - Szólj hozzá, alakítsd a jövőt!

Trend Report óta számos új kihívással kell szembesülnie a könyvtáros világnak. Hogy melyek ezek a kihívások, hogy hogyan tudják a könyvtárak - egymással összefogva - ezeket megválaszolni, s hogy merre tartanak a könyvtárak és a könyvtárosok, ezekre a kérdésekre keresi a választ az IFLA új kezdeményezése keretében 2017 áprilisa óta. Az elmúlt fél évben - a kick-off meeting-et követően - hat regionális workshop és számos további, nemzeti workshop adott lehetőséget arra, hogy mintegy 140 ország több mint 400 könyvtári szakembere beszélgessen a könyvtárak, a könyvtárosok jövőjéről. A beszélgetések, viták eredményeképpen számos dokumentum, jelentés készült. Ezek és a ma elindított online szavazás adják az alapját annak a Global Vision Report-nak, amelyben az IFLA a legújabb kihívásokat, illetve az azokra adható válaszokat és eszközöket foglalja össze 2018 elején.  

További információs források:


Library Map of the World 

Ma nyitotta meg az IFLA azt az új weboldalát is, amely a világ könyvtáraival kapcsolatos legfontosabb adatokat gyűjti össze és teszi elérhetővé. Az oldalon jelenleg 78 ország adatai érhetők el, amelyeket a könyvtáros egyesületektől, a nemzeti könyvtáraktól, illetve más, könyvtári adatokkal rendelkező szervezetektől és intézményektől gyűjtöttek be. A most regisztrált 1.836.134 könyvtár típus szerinti megoszlása a következő: 129 nemzeti könyvtár, 57.747 egyetemi könyvtár, 265.471 közkönyvtár, 23.002 ún. közösségi könyvtár, 1.479.144 iskolai könyvtár és 10.641 egyéb típusú könyvtár. Az új honlap célja az adatok összegyűjtésén és hozzáférhetővé tételén túl az, hogy ráirányítsa a társadalom és a döntéshozók figyelmét a könyvtárakra, szerepükre, jelentőségükre a mindennapi életben. Ezt a célt szolgálják a honlapon megjelenő ún. SDG (Sustainable Development Goals) történetek is, amelyek azt mutatják meg, hogyan járulnak hozzá a könyvtárak az ENSZ Agenda 2030 dokumentumában megfogalmazott globális célok eléréséhez. A projekt a Melinda & Bill Gates Foundation, a TASCHA (Technology and Social Change Group at the University of Washington) és az amerikai Public Library Association segítségével, a CAI (Community Attributes Inc.) fejlesztésében valósult meg.

További információk:

Tell us! IFLA membership survey 

A fennállásának hamarosan 90. évfordulóját ünneplő IFLA először készül arra, hogy tagjait megkérdezze a szervezetről, működéséről, eredményeiről, jövőjéről. A felmérésre 2017 negyedik negyedévében kerül sor; eredményeit a 2018-ban Kuala Lumpurban megrendezésre kerülő kongresszuson ismertetik majd.

Library Development. Build Stronger library community

A projekt keretében folytatódik az IFLA IAP (International Advocacy) programja, az ILP (International Leaders) programja, s még hangsúlyosabbá válik BSLA (Building Strong Library Associations) programja. A cél egy erős, felelős, ismert és elismert könyvtári közösség megteremtése.

További információk:

Jay Jordan Early Career Development Fellowship Programme

AZ OCLC-vel együttműködésben megvalósuló továbbképzési program keretében a fejlődő országok fiatal könyvtárosai kapnak lehetőséget arra, hogy szakmai ismereteiket egy négy hetes amerikai tréning keretében bővítsék. (Magyar könyvtárosnak, sajnos, nem érhető el a program.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése