2017. augusztus 23., szerda

Könyvtár a vasútállomáson? Igen!

Februárban már írtam a wroclawi vasútállomáson nyíló új könyvtárról, ma pedig el is látogattam oda. S persze, igyekeztem pár infot is összegyűjteni róla.


A gondolatot, hogy egy vasútállomáson létesítsünk könyvtárat, én két okra vezetném vissza: egyrészt a könyvtárak keresik a lehetőséget arra, hogy minél közelebb vigyék szolgáltatásaikat a szolgált közösséghez, másrészt viszont a vasútállomások (vagy éppen repülőterek) üzemeltetőinek mint szolgáltatóknak is egyre fontosabb, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak az utazóknak még abban a rövid időszakban is, amelyet az emberek utazásuk közben ezeken a nyilvános helyeken töltenek. 

Lengyelországban a wroclawi a negyedik, vasútállomáson létesített könyvtár. A leghíresebb ezek közül a Stacja Kultury Rumiaban, az a könyvtár, amely 2016-ban elnyerte az Amerikai Könyvtárosegyesület (ALA) könyvtári belsőépítészeti dizájn pályázatának egyik díját, abban az évben egyetlen európai könyvtárkén.  (További vasútállomás-könyvtárak: Rabka Zdroj és Oborniki Slaskie könyvtárai.)

Forrás
A wroclawi vasútállomás mindig is szerves része volt a város kulturális életének: 1947 és 2007 között, rövid megszakításokkal,  itt működött Európa legrégebbi, fennmaradt állomás-mozija, amelyet fennállásának 60 éves során több mint 7 millió ember látogatott meg. A felújított állomásépület a város egyik büszkesége, számos elemét eredeti formájában állították vissza. 

 

A könyvtár a wroclawi Rea Design tervei alapján készült, s a terveket a környezet, a vasútállomás inspirálta. Agnieszka Opiela tervező szerint: "Egy állomás az utazók helye; egy utazás kezdete és vége; egy rövid szünet, megálló az életünkben; ugyanakkor egy szolgáltatóközpont is a csarnokával, a jegypénztáraival, a várótermeivel, a büféivel. A könyvtár a vasútállomáson egy otthon-jellegű megálló, ahol megpihenhet a fáradt utazó."


Az "otthon" érzését hivatott segíteni az is, hogy az egyes tereket különböző helyiségek után nevezték el: van előszoba, nappali, s még konyha is.


Az 580 négyzetméter alapterületű könyvtár mintegy 20 ezer dokumentummal, könyvekkel, újságokkal, heti- és havilapokkal, illetve av dokumentumokkal várja a betérőket. Az állomány különlegessége az 1500 darabos Manga és egy speciális, 1945 és 1980 között kiadott címeket tartalmazó gyerekkönyv gyűjtemény. 
A kicsiket óriási, kör alakú heverő várja a gyereksarokban, illetve számos képeskönyv, mesekönyv, játék, társas, s persze, számítógépek.

A könyvtárból, természetesen, lehet kölcsönözni, de ha valaki csak éppen internetezni akar két vonat között, vagy zenét hallgatva pihenni kicsit, arra is van lehetőség.A város könyvtárait bemutató angol nyelvű brosúra szerint minden 5. wroclawi lakos regisztrált könyvtárhasználó! S ezt az arányt bizonyosan csak növelni fogja az új vasútállomás-könyvtár.

További képek a könyvtárról a blog Facebook oldalán találhatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése