2017. szeptember 29., péntek

Késedelmi díj? Nem! Olvass helyette!

A Rockford Public Library (Illinois, USA) különleges módon "fizetteti ki" a gyerekekkel tartozásukat.


Az 5-18 éves olvasók olvasással és könyvtári programok látogatásával téríthetik meg a késedelmi díjat és az elveszített könyvek árát. 
Ehhez a gyerekek egy speciális olvasójegyet kapnak, mellyel csak könyvekhez és online forrásokhoz férhetnek hozzá, s minden elolvasott könyvvel 1 dollárt keresnek. Azokat a könyveket számítják be a díjba, amelyet a gyerek kikölcsönöz, hazavisz és időben visszavisz, majd leadja személyesen a könyvtárosnak (az RFID alapú önkölcsönzés ez esetben nem érvényes, a könyvet be kell mutatni). A könyvtárosok manuálisan "könyvelik" a gyerek kártyájára az 1-1 dollárt, ami elég sok idejüket igénybe veszi, de megéri - mondja Lynn Stainbrook könyvtárvezető. 

A gyerekeknek egy évig kell a Read & Reward elnevezésű a programban maradniuk, akkor is, ha tartozásukat korábban kiegyenlítik. Ezzel igyekeznek a könyvtárosok elősegíteni, hogy a könyvtárba járás és a kölcsönzött könyvek időben való visszavitele a kis olvasók szokásává, mindennapi életük részévé váljon. Ha az egy éven belül újra késnek, kirakják őket a programból.

A Read & Reward program még elég új, mindössze egy tagkönyvtárban kezdték el pilot programként 2016 őszén, s csak idén nyáron bővítették a bevont tagkönyvtárak körét. Március végén 23 gyerek vett mindösszesen részt a programban, míg július végére már 68 gyerek jelentkezett rá. Stainbrook szerint a program azért is működőképes, mert a településen nagyrészt alacsonyan iskolázott, kis jövedelmű emberek élnek, s a gyerekek zöme úgy nő fel, hogy nem feltétlenül tanulja meg, hogyan kell használni a könyvtárat. (Ennek is köszönhető, hogy közel 3000 gyereknek kellett késés vagy más tartozás miatt blokkolni az olvasójegyét.)

A kölcsönzéssel foglalkozó könyvtárosok sok pozitív visszajelzést kapnak a gyerekektől. Egyikük, aki rendszeresen látogatja a könyvtár programjait is, így fogalmazott: “A Read & Reward segít abban, hogy kiegyenlítsem a tartozásomat, miközben azt csinálom, amit a legjobban szeretek: olvasok." 

Forrás
További információ a könyvtár honlapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése