2017. szeptember 28., csütörtök

Olvasók paradicsoma

Popovics Beatrix könyvtárvezető
"Ha van kerted és könyvtárad, mindened megvan, amire szükséged lehet." - szeretjük idézni Cicero mondását, s a FSZEK kispesti könyvtára meg is mutatta, milyen könnyen elérhető ez az ideális állapot. Hazai jó példákat bemutató sorozatomat folytatom az alábbi bejegyzéssel.

Kispest 2015-ben csatlakozott a Legszebb Konyhakertek elnevezésű országos kezdeményezéshez, versenyhez, s azóta már négy közösségi kert működik a kerületben, nagy népszerűségnek örvendve a lakók között. 

Panelrengetegben működik a FSZEK kispesti tagkönyvtára is, amelynek könyvtárosai tavaly gondoltak egy nagyot, s lehetővé tették, hogy a könyvtár óriási üvegablakainak fényében és melegében neveljék a lakosok konyhakerti növényeiket. 

Az új szolgáltatás nyitóeseménye egy előadás volt: 2016. április 14-én a kerület egyik panelépületében élő Pádár Andrea tartott előadást az érdeklődőknek a panelkertészkedés rejtelmeiből. Andrea 4 éve "balkonkertészkedik", s már kétszer megnyerte a Legszebb Konyhakertek versenyt Kispesten, balkon kategóriában. Előadásában elmondta, mit érdemes ültetnünk az erkélyre, permet helyett mit használhatunk, hogyan tartsuk távol a hívatlan madarakat, s hogy mit tegyen az, akinek nincs erkélye, csak virágládája. 

Az előadást beszélgetés követte, majd aki szerette volna, elültethetett egy magot vagy egy palántát a könyvtár által biztosított cserepekbe, s egész nyáron nevelgethette őket a könyvtárban. 

"Sokan megállnak és megnézik a növényeinket, megmutatják a gyermekeknek, hogyan is néz ki a még zöld paradicsom vagy együtt keresik meg a pici paprikákat. Az iskolások érdeklődve szagolgatják a kezüket, miután megdörzsölték a kakukkfüvet illetve a menta levelét."  - írta Popovics Beatrix könyvtárvezető. "Ha van egy pici helyünk, ahol csak egy pici cserép is elfér, bátran vágjunk bele a kertészkedésbe! Nincs nagyobb öröm annál, mint hogy látjuk növekedni, virágozni a növényünket."Ez a program is jó példája annak, hogyan vigyük be könyvárunkba a zöld gondolkodást, hogyan induljunk el a zöld könyvtár megteremtése felé vezető úton. Ugyanakkor a könyvtárak mellett létesített közösségi kertek, vagy a kispestihez hasonló kezdeményezések a könyvtár által szolgált közösség építéséhez, alakításához is remek lehetőséget, alkalmat biztosítanak. 

(Ebbe a gondolatkörbe tartozik még a vetőmagkölcsönzés mint könyvtári szolgáltatás, amelyről már volt szó a blogon. "Könyvtár és kertészkedés" témájában pedig itt lehet további hasznos, érdekes információkat olvasni.)

Aki szívesen olvasna még a kispesti kollégák projektjéről, annak ajánlom figyelmébe az alábbi híradásokat:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése