2017. október 12., csütörtök

Anytime Library

Az Anytime Library egy olyan könyvtári szolgáltató egység, amelyből bármikor tudnak a felhasználók könyvet kölcsönözni.

Gyártója, az ausztrál FE Technologies kifejezetten előcsarnokokba, várótermekbe, vasútállomásokra, kórházakba ajánlja, ahol fontos, hogy 24 órában elérhető legyen az olvasnivaló a hét minden napján. 

Az Anytime Library-ban 336 könyvtári dokumentum közül válogathatnak az érdeklődők egy érintőképernyős böngésző segítségével, de címre, íróra is lehet benne keresni. 

A felhasználó egyszerűen csak leolvastatja a szkennerrel az olvasójegyét, kiválasztja a könyvet, amelyet azonnal kiad neki a gép a megfelelő nyíláson. Elolvasás után a dokumentumot ugyanilyen automatikusan lehet vissza is adni. Mivel a gép képes a könyvtári rendszerrel való működésre, az adott könyvtár kölcsönzési szabályai szerint jár el, s a kölcsönzésről, valamint a visszavételről is blokkot nyomtat. Ezen felül többféle riport is kinyerhető belőle.

Működéséről itt lehet megnézni egy rövid videót
Elsőként a Rockhampton Regional Library Service (AU) létesített az eszköz segítségével egy új "fiókkönyvtárat" a város repülőterén  2016 elején. 


Az indulási csarnok bejáratánál elhelyezett masina nagy népszerűségnek örvend az utasok körében. Használatában pedig a biztonsági őrök segítenek, akik kapcsán azt is olvastam, hogy sokan közülük életükben először emiatt a szerkezet miatt iratkoztak be a könyvtárba, s azóta is lelkes használói a gyűjteménynek. 

További információk:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése