2018. április 1., vasárnap

Könyvtár - kávézó - közösségi tér Tårnby-ben

A placemaking  (téralkotás) segítségével a helyi közösség által formált, vonzó közösségi élettereket hozhatunk létre a közterületek élő közösségi térré alakítása, a terek közösségi funkciókkal, tartalmas programokkal való megtöltése, illetve újfajta hasznosítási lehetőségeinek kitalálása révén. A placemaking elveinek és eszközeinek könyvtári alkalmazásával egy hosszabb cikkben foglalkozom a Könyvtári Figyelő következő (2018/2.) számában. Ebben a blogbejegyzésben most egy kapcsolódó jó példát mutatok be: a dániai Tårnby település könyvtárát, ahol a könyvtárépület fizikai megnyitásával új közteret, közösségi teret sikerült teremteni a város lakosai számára.


William H. Whyte urbanista szerint az embereket elsősorban a többiek jelenléte vonzza egy köztérre, s az olyan tényezők, mint az ülőhelyek, a napfény és az árnyék, a megérinthető víz, az étel, illetve a jó megközelíthetőség. A Whyte kutatásai nyomán létrejött Project for Public Spaces (PPS) szerint az, hogy egy köztér jó-e, sikeres-e, használják-e az emberek, négy fő szemponttól függ: attól, hogy milyen könnyen megközelíthető, illetve milyen kapcsolatban áll környezetével; függ az ún. közösségi szellemtől; a használattól és a térhez kapcsolódó tevékenységektől; illetve az összképtől, s attól, hogy kényelmes-e a tér. A jó köztér a PPS szerint könnyen elérhető, hozzáférhető, megközelíthető, látható; biztonságos, tiszta, kényelmes, tetszetős az összképe; ahol sokféle tevékenységet végezhetnek az emberek, ahol programok várják őket; s ahol találkozhatnak egymással, barátaikkal, de akár idegenekkel is szóba elegyedhetnek. Mintha csak napjaink egyik sikeresen működő közkönyvtáráról írták volna ezeket a mondatokat... 

A könyvtárak és a településfejlesztés viszonyával már több bejegyzésben foglalkoztam itt a blogon is. Számos példa bizonyítja, hogy egy-egy új vagy felújított könyvtár jelentősen hozzájárul egy település vagy településrész fejlődéséhez, újjáéledéséhez. Egy új könyvtár meghatározó jelképe is lehet egy településnek, s pozitívan alakíthatja a település brandjét.

Ahhoz, hogy egy könyvtár élettel teljen meg - s élettel töltse meg környezetét is - hívogatónak és marasztalónak kell lennie. Ha például egy könyvtár bejárata egy olyan lépcsősorról nyílik, amelyre egy napfényes napon le tudnak ülni az emberek napfürdőzni, olvasgatni, az adott könyvtár bizonyosan élettel telibb lesz, mint az, aminek egy hagyományos, csupasz falakkal körülvett bejárata van. S miért ne nyílhatna a könyvtár kávézója, könyvesboltja vagy akár az olvasóterme egy nyilvános térre? Napjaink leghíresebb, legcsodáltabb könyvtárai éppen ezt a fajta kapcsolódást teszik lehetővé a könyvtár belső terei (polcok, számítógépek, olvasóterek) és a „külső könyvtár” (a homlokzat, a járda, a parkoló, a szomszédos tér vagy park) között. Erről szól az alábbi példa is.

A 43 ezer fős dániai kisváros, Tårnby könyvtára - a fenntartó önkormányzat és a Realdania támogatásával - 2015-ben egy új közösségi tér létrehozását tűzte ki célul: egy hívogató, nyitott és kollaboratív városi teret kívántak megalkotni a könyvtár megnyitásával, egy kávézó létesítésével és a könyvár melletti közpark megújításával. 

A kávézóval szemben támasztott követelmények a következők voltak: a gazdasági mellett társadalmi szempontokat is figyelembe vevő, illetve egészségtudatos üzemeltetés; a kávézó támogassa a könyvtár mindennapi működését; partneri együttműködés a könyvtárral; adjon újat a városi térhez; biztosítson kapcsolatot a könyvtár és a város között; hangsúlyosan jelenjen meg kialakításában a könyvtár külső tere; építsen és biztosítson új kapcsolatokat a könyvtárnak.

A kávézót a könyvtár épületén belül, a könyvtár főbejárata mellett hozták létre, mégpedig az épület homlokzatának kivágásával, megnyitásával.


Ezzel az egyszerű, minimalista megoldással egyedülálló vizuális kapcsolatot sikerült létrehozni egy modern, expresszív és partnerséget, kollaborációt kereső könyvtár, illetve környezete, egy, a közösség által használt városi tér között. 


A bent mindössze 20 ülőhelyet, kint pedig néhány asztalt és gránitpadot  kínáló, egyszerű kávézó  értéke éppen ebben rejlik. Nyáron a bútorzatot hordozható elemekkel egészítik ki, így az emberek választhatnak az árnyékosabb részek vagy a tér kínálta naposabb helyek között is. A kültéri asztaloknál beszélgetnek, kártyáznak, sakkoznak az emberek, s új szolgáltatásként a könyvtárból társasjátékokat is kölcsönözhetnek.


A téren kialakított - elektromos csatlakozással, hang- és fényeszközökkel felszerelt - multifunkcionális színpad számos könyvtári és más városi, közösségi program helyszíne. Lépcsősorát pedig örömmel használják üldögélésre, találkozásokra az emberek.
A színpad és környéke, a rendezett park, valamint a kávézó külső terasza kiemeli környezetéből a könyvtárat, vonzó célponttá, mintegy "kültéri nappalivá" teszi a városlakók számára, s új kapcsolatokat is teremt a környék korábban elszigetelten álló, működő intézményei, épületei között.

Magát a kávézót egy helyi kisvállalkozás működteti számos helyi partnerrel, a társadalmi integrációt segítő civil szervezetek önkénteseivel, helyi iskolák gyakornokaival, szakmai gyakorlatukat itt folytató diákokkal, a helyi munkaügyi központtal együttműködésben.

A pultot a könyvtár falából kibontott vörös téglák újrahasznosításával alakították ki.


2017 januári megnyitása óta a kávézó napi 200-300 vendége fogad, s nyitvatartását a könyvtár nyitvatartásához igazították. Azóta 20%-kal nőtt a könyvtár használóinak száma is. 

Az átalakítások következő elemeként a jelenlegi autóparkolót szeretnék megszüntetni, de legalábbis időről időre lezárni, s területén koncerteket, kültéri kiállításokat, programokat rendezni.

Források és további információ:
Integrated café at Tårnby Main Library
A könyvtár honlapja
Jens Lauridsen: New café and urban space on the main library in TaarnbyNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése