2018. május 11., péntek

A 10 legfontosabb tér egy sikeres XXI. századi közkönyvtárban

Demco Interiors szerint az alábbi terek nélkülözhetetlenek egy sikeres XXI. századi közkönyvtárban. Mit gondoltok?

1. Fogadótér
Hívogató, minden része jól megközelíthető, pezsgő, élénk környezet. Tele van információval vagy olyan emberekkel, akik tudják, hol található az információ. Megtalálható benne minden, ami a könyvtár működését, szolgáltatásait, programjait promótálja. Berendezése egyszerű, tiszta, jelző- és tájékoztató rendszer, feliratai jól láthatók és könnyen értelmezhető. 

A Demco példája a fogadótérre
Az én példám a hágai közkönyvtár fogadótere
2. Kávézó
Egy igazi közösségi hely, amely ösztönzi a beszélgetést és a magányos olvasgatást, relaxálást egyaránt. Akár még csendes háttérzene is szólhat benne. Legyen benne többféle ülőalkalmatosság – bárpult is akár, s tegyünk ki napilapokat, hetilapokat is.

A Demco fotója


S az én két képem - szintén Hágából
3. Könyvesbolt a könyvtárban
Avagy egy egy könyvesbolt jellegű terület az új beszerzések, a sikerkönyvek, helyi programok szórólapjainak vagy éppen a helyi művészek alkotásainak, esetleg turisztikai célú tárgyak, ajándékok bemutatására. Különösen jó, ha a bejárat közelében van! A dizájn meghatározója: találjanak meg, mindent az olvasók, amit keresnek; lehessen böngészgetni, nézelődni, kutatgatni, véletlenszerűen megtalálni valamit. Jó hatást érhetünk el speciális bútorokkal, kreatív dizájnnal.

Egy Demco-berendezés
S az én szintén hágai fotóim
4. Sokgenerációs nappali
Ahol a közösség különféle korosztályai találkozhatnak egymással. Teremtsünk (szinte) otthoni környezet, kényelmes bútorokkal, amelyek ösztönzik az interakciót, a kapcsolatokat. Helyezzünk ki sokféle ülőalkalmatosságot U-alakban elrendezve, asztalokat, asztali lámpákat, társasjátékokat!

A Demco javaslata


Deichman Stovner, Osló
5. Egy koszos helyiség
Ugye, emlékszünk a dán 4-space-model-re, amelyben a könyvtár mint az alkotás helye is megjelenik? És tudjuk, mi az a makerspace? Ezek jussanak eszünkbe a koszos helyiség kapcsán! Legyenek benne állítható magasságú asztalok, könnyen tisztítható felületek, letörölhető asztalfelületek a közös gondolkodáshoz (mint egy white board), beépített szekrények, munkalapok, mosogatók stb. Mint a Bubbler-ban.

6. Közösségi rendezvényterem
Amely rugalmasan alakítható a program típusa szerint, s ha nincs benne éppen program, egy  normál fogadótérként, közösségi térként - mintegy a „nappali” kiterjesztéseként - is szolgál.

Például ilyen, amit a Demco javasol, vagy...
ilyenek, amiket én láttam vagy találtam
7. Csendes(ebb) (olvasó)terem
Hát, igen, vissza a hagyományokhoz: egyre több helyen egyre több olvasó kéri vissza a csendes könyvtári tereket (is). (Az FSZEK-ben és Vancouver-ben is.) Olyan tereket, amelyek nem csak olvasáshoz, tanuláshoz, hanem közös tanuláshoz vagy irodalmi klubokhoz is használhatók akár. Helyezzünk ki különböző méretű asztalokat, kanapékat, kávézó asztalokat, laptop asztalokat, asztali lámpákat stb. Hozzunk létre akár intimebb környezetet!
8. Üzleti inkubátor tér
A 4-space-model kapcsán itt a a könyvtár mint az inspiráció helye és a találkozások helye juthat eszünkbe. Támogassuk a start-up-okat, a közös(ségi) munkát, az együttműködést! Legyenek elérhetők a térben könyvtári gyűjtemény részek, adatbázisok, az innovatív  technológia, és a támogató személyzet is. Rendezzük be a teret hosszú asztalokkal, amelyek köré akár 8-10 ember is leülhet, vagy éppen kényelmes kanapékkal, körasztalokkal.9. Pop-up library
Legyen „mozgó” könyvtárunk, ami nem feltétlenül mozog! Valami váratlan, szokatlan, ami meglepi és megörvendezteti az embereket: szabadtéri bútorok, kitelepülések, nem hagyományos megjelenés, bútorzat, állványzat, kocsi, bicikli, tricikli, házikó stb. a könyvtári dokumentumoknak, programoknak - széles a választék.


10. Közösségi kert / „kültér”
Gondolkozzunk el a könyvtár külső terein, alakítsunk ki olvasóligetet, kertet, ahol relaxálni, inspirálódni lehet, vagy ahol közösségi programokat szervezhetünk. Legyen a kert, a park a szabadtéri könyvtári programok színtere! Számos lehetőségeink közül néhány: kertészkedés, környezettudatos életmódra nevelés (gyerekek!), történetmesélés, egészségtudatos vagy gasztronómiai programok, művészeti programok, szabadtéri kiállítások stb. A berendezésnek pedig legyen része néhány piknik asztal és szék, padok, kényelmes kerti fotelek.


Jó tervezgetést!


2 megjegyzés: