2019. október 29., kedd

Megnyílt Luxemburg új Nemzeti Könyvtára

10 év tervezés, 5 év építkezés és 1,8 millió dokumentum 4 hónapnyi átköltöztetése után október 1-jén megnyílt a Luxemburgi Nagyhercegség új Nemzeti Könyvtára, Kirchberg kerület "Nemzeti Könyvtár" elnevezésű villamosmegállójánál, ahol mélygarázs és fedett kerékpártároló is várja a látogatókat.

Forrás
A 111 millió eurós, 35 ezer négyzetméteres vörös épületet egy ausztrál építész páros, Peter Wilson és Julia Bolles-Wilson tervezte. A nyilvános terek nagysága 8570 m2, az ülőhelyek száma 470 az új épületben. Ahogy Peter Wilson fogalmazott egy előadásában: a tölcsér alakú bejárat szinte beszívja az embereket, ebből bontakoznak ki sorban a belső funkciók és terek.

A tágas, feltűnően magas belső teret munkaállomások és könyvespolcok futják körbe; az emeleteken a médiatár, a zeneterem, az audió szobák kaptak helyet. Szabadpolcos elrendezésben mintegy 200 ezer kötetet helyeztek el az olvasótermekben. A munkaállomások és tanulóhelyek mellett „relaxációs szigeteket" és csoportos munkavégzésre alkalmas területeket is kialakítottak. Monique Kieffer igazgatónő szerint a cél az volt, hogy a tudást és a kultúrát egy kellemes és marasztaló könyvtári térrel tegyék vonzóbbá a látogatók számára. 

A teljes könyvtárbelső látható és áttekinthető a bejárattól. A látvány legszembetűnőbb eleme egy piros szoba - az egyetlen nem fehér vagy természetes fa színű rész -, amely a könyvtár kincseit őrzi: kéziratokat, ritkaságokat, térképeket, bélyegeket. 

Az épület érdekessége, hogy energetikai szempontból ellene megy az európai hagyományoknak: a vaskos hőszigetelés helyett egy speciális rendszert alakítottak ki, amely éjjel kinyitja az ablakokat, ezáltal a hűvös levegő beáramlik, majd a tetőablakokon át kijut a szabadba, így szellőztetve át a tereket. Ez az éjszakai tisztítás és levegőcsere lehetővé teszi az épület központjában levő levéltár állandó 18 C fokon tartását is. 

A könyvtár számokban és szolgáltatásokban:
Forrás
 • 1,8 millió nyomtatott dokumentum,
 • több mint 20 000 audiovizuális dokumentum, 
 • 77 800 elektronikus folyóirat (címek száma),
 • 641 000 e-könyv,
 • 390 adatbázis,
 • több mint 60 luxemburgi napilap és hetilap digitalizálva, teljes szöveggel feltárva,
 • 505 luxemburgi monográfia digitalizálva, teljes szöveggel feltárva,
 • beiratkozás 14 éves kortól,
 • a szolgáltatások többsége ingyenes, a beiratkozás is,
 • 87 luxemburgi könyvtár közös katalógusa (bibnet.lu),
 • egy kutatási portál, amely hozzáférést ad a 87 luxemburgi könyvtár forrásaihoz.

Forrás
A nemzeti könyvtár kölcsönöz is: automatizált könyvszállító és válogató rendszer segíti a folyamatot; a visszahozott dokumentumokat az épület külső falain (is) elhelyezett bedobók használatával is vissza lehet adni. A használók a az online forrásokhoz az eluxemburgensia.lu címen férhetnek hozzá, de a könyveket előjegyezhetik a a-z.lu címen is.

A könyvtárban, természetesen, kávézó-étterem is működik. 

A Médiathéque-ben 3 hangstúdió és egy csoportos munkára kialakított szoba is várja a látogatókat. 

Legyen a könyvtár az emberek második nappalija!
Forrás


A harmadik emeleten egy családi szoba várja a gyerekkel érkezőket: amíg a felnőtt olvas, a gyerekek csendben játszhatnak mellette. A családi szoba lehetővé teszi a szülőknek, hogy gyermekeik társaságában kutathassanak.

A könyvtár nemzeti és nemzetközi szakmai feladatainak ellátását tárgyaló- és oktatótermek is segítik. A 260 m2-es konferenciaterem 250 fő befogadására alkalmas, két hangszigetelt részre osztható. Emellett egy 74 fő befogadására alkalmas átrium is várja a könyvtári programok iránt érdeklődőket.

S ha már programok, egy érdekesség: a könyvtár rendezvénynaptárából és Twitter oldaláról is kitűnik, hogy a luxemburgi nemzeti könyvtárban nem csak klasszikus könyvtári programokat, hanem például jóga órát is szerveznek. De, természetesen, ez sem csak öncélú testgyakorlás: a Twitter bejegyzésben a könyvtárosok felhívják a figyelmet a gyűjteményben fellelhető, kapcsolódó témájú könyvekre is! (Ahogy szoktuk mondani, ettől - ti. a könyvektől - lesz a könyvtári kézműveskedés is más, mint amit a művelődési házak kínálnak. Véssük jól az eszünkbe! 😃)

Végül még egy érdekesség:
1982-től működik az országban a Bicherbus névre hallgató könyvtárbusz, amely 2010 júniusától tartozik a nemzeti könyvtár szolgáltatási rendszerébe. A busz mintegy 100 település könyvtári ellátását biztosítja. A pontos menetrenddel rendelkező busz az olvasók által az online katalógusból mintegy 66 ezer dokumentum közül kiválasztott, majd előjegyzett könyveket is "házhoz szállítja". Ehhez csak luxemburgi személyazonosítóval és két évre szóló, ingyenes beiratkozással kell rendelkezni. Maga a busz 4300 kötetet visz folyamatosan. A kölcsönzés időtartama 42 nap, egyszer hosszabbítható, s minden olvasó max. 15 könyvet és 4 DVD-t vagy av dokumentumot tarthat magánál egyszerre.


Felhasznált források és további fotók:


3 megjegyzés:

 1. Köszi, Ági, ez nagyon jó. Hát igen, attól tartok nekünk nem lesz ilyen soha...:-( Pedig.

  VálaszTörlés
 2. Pedig nagyon jó lenne! De inspirálódni más könyvtár is tud belőle...

  VálaszTörlés
 3. Egy közkönyvtárban is lehet jógaóra, illetve nappali, és közös munkára alkalmas terület. A baba-mama szoba is jó lehet.

  VálaszTörlés